Και επιστολή από το ΔΝΤ για Γεωργίου και στατιστικά στοιχεία

Και επιστολή από το ΔΝΤ για Γεωργίου και στατιστικά στοιχεία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συντονισμένη ήταν η παρέμβαση των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Αυγούστου υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οπως αποκαλύπτει η «Κ», επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση δεν απέστειλε μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς θορυβήθηκε με τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που έθεταν σε αμφισβήτηση τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα που κατηγορείται ότι «φούσκωσε» ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν η αναίρεση προηγούμενης απαλλακτικής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, για να επανεξετάσει αν ο κ. Γεωργίου και δύο ακόμη στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ θα παραπεμφθούν σε δίκη για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή της «Κ», η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου τονίζει τη σημασία «να διατηρηθεί η πρόοδος» που έχει σημειώσει η χώρα στην αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η εγκυρότητά τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε στην «Κ» ότι ο διεθνής οργανισμός δεν σχολιάζει «τη διμερή αλληλογραφία της γενικής διευθύντριας ή το υλικό διαρροών». Οπως ωστόσο είχε δηλώσει ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, την 1η Σεπτεμβρίου, «από το 2010 έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, με την τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, την ΕΛΣΤΑΤ και άλλα κράτη-μέλη, και νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η πρόοδος… Με δεδομένη την επαναφορά των επιφυλάξεων για την αξιοπιστία τους, θα θέσουμε το θέμα στις ελληνικές αρχές ώστε να βεβαιωθούμε ότι η πληροφόρηση που μας δίδεται είναι έγκυρη. Φυσικά, αυτό είναι κρίσιμο για οποιαδήποτε πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα ελληνικό πρόγραμμα». Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα της «Κ».

Αντίστοιχη επιστολή, με ημερομηνία 23 Αυγούστου 2016, είχε αποστείλει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως η Ε.Ε. αλλά και η ΕΚΤ, το ΔΝΤ θορυβήθηκε από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των στοιχείων που καταγράφει η ελληνική στατιστική αρχή, και στα οποία έχουν βασισθεί τα ελληνικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού. Μετά τη δημόσια αντίδραση της Επιτροπής αλλά, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση διευκρίνισε την 1η Σεπτεμβρίου διά του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων στα οποία βασίστηκε το τρίτο μνημόνιο. Πηγή της «Κ», ωστόσο, σημειώνει ότι η μεθοδολογία υπολογισμού αυτών των στοιχείων είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που ακολούθησε ο κ. Γεωργίου για το 2009, καθώς μάλιστα ήταν ο ίδιος που επέβλεψε και τα τελευταία στοιχεία, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του αυτά υιοθετήθηκαν 12 συνεχείς φορές χωρίς επιφυλάξεις από τη Eurostat.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, το ΔΝΤ επέμεινε ότι, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του, δεν θα σχολιάσει τις δικαστικές διαδικασίες (4+2 προκαταρκτικές!) εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι ενδιαφέρον ότι το ίδιο απάντησε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης όταν ερωτήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Βοστώνη από Αμερικανούς δημοσιογράφους και οικονομολόγους. Ωστόσο, στελέχη του κόμματός του επιμένουν ότι τα στοιχεία των ετών 2009 και 2010 έτυχαν σκόπιμων «λογιστικών αναταξινομήσεων» κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτώμενος για το εάν ο κ. Γεωργίου εργαζόταν για το ΔΝΤ τους πρώτους μήνες της θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ, όπως κατηγορείται σε μία από τις υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του στην ελληνική Δικαιοσύνη, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι σε συνεννόηση με σύμβουλο του ΔΝΤ κατέθεσε την παραίτησή του στις 16 Ιουλίου, δύο εβδομάδες προτού αρχίσει η θητεία του στην ΕΛΣΤΑΤ. Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ παρέμεινε σε άδεια άνευ αποδοχών έως τις 10 Νοεμβρίου του ιδίου έτους για ασφαλιστικούς λόγους, αλλά όπως τονίζει το ΔΝΤ δεν ανέλαβε οποιαδήποτε εργασία για τον Οργανισμό.

Ο κ. Ράις είχε προϊδεάσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων θα ετίθετο στις ελληνικές αρχές κατά την αξιολόγηση της οικονομίας που έκανε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου IV του καταστατικού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή