Οι εκλογές, οι νόμοι της Ν.Δ. και ο γρίφος του χρέους

Οι εκλογές, οι νόμοι της Ν.Δ. και ο γρίφος του χρέους

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες από το φθινόπωρο του 2014 ανακαλεί στη Ν.Δ. το σημερινό σκηνικό. Τότε όλοι προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τη στάση των δανειστών έναντι του Αντώνη Σαμαρά, ενόψει μιας προεδρικής εκλογής που ήταν εξαρχής ναρκοθετημένη. Οι δανειστές προτίμησαν να μη βάλουν νερό στο κρασί τους και να τραβήξουν το χαλί ενόψει της επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προβληματισμός στους διαδρόμους του Μοσχάτου είναι αν θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο – ακόμη κι ένα σενάριο που θα θυμίζει καλοκαίρι του 2015. Από αυτό θα κριθούν ο χρόνος των εκλογών και η ακριβής τοποθέτηση των δύο μεγάλων αντιπάλων στην προεκλογική αρένα. Διότι όλα θα κριθούν από το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμάσει μια έξοδο με όρους συντεταγμένης αποχώρησης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαϋλωθεί εκλογικά, ή αν θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επιδιώκοντας να παραμείνει στην εξουσία. Στην Πειραιώς το δεύτερο θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, καθώς ζήτημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν φαίνεται να τίθεται για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ομως, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές. Ενα ερώτημα πλανάται στα χείλη πολλών στο Μοσχάτο: Θα τραβήξουν οι Ευρωπαίοι το χαλί στον Αλέξη Τσίπρα ή θα του το στρώσουν κάνοντάς του το «δώρο» του χρέους, έστω και μετά τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου; Από αυτό θα κριθούν πολλά και κυρίως το πόσο ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Στην ηγετική ομάδα δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές. Οι δε επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία αποτελούν γρίφο που δεν έχει ακόμα λυθεί. Θα κάνουν χάρες οι Ευρωπαίοι στον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές τους ή απλώς θα αφήσουν τη χώρα να βγάζει το πρόγραμμα «στον αυτόματο» μέχρι νεωτέρας;

Κρίσιμες αποστροφές

Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στο θέμα του χρέους. Από τις ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αν και υπογράμμισε ότι αυτό συνδέεται με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ενώ την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή επανέλαβε την άποψη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση. Επαναλαμβάνοντας το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προσφυγή σε κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς υπογράμμισε ότι το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια κυβέρνηση που θα διαθέτει αξιοπιστία και μεταρρυθμιστική βούληση.

Η ζωή θα λύσει σύντομα τα ευρωπαϊκά μυστήρια. Ούτως ή άλλως, η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών από μόνη της έχει ναρκοθετήσει το πεδίο για την κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο σχεδιασμός του προέδρου της Ν.Δ. θα εξακολουθήσει να είναι εκλογικός. Στόχος του Μοσχάτου στην πορεία προς τη δημιουργία ενός θετικού ρεύματος υπέρ της Ν.Δ. και της «συμφωνίας αλήθειας» είναι να φέρει μαζί του τους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους. Στοχευμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση θα αναληφθούν, εξάλλου, το επόμενο διάστημα. Πριν από αυτό, όμως, θα συνεχιστεί η τμηματική παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της για το ιδιωτικό χρέος («κόκκινα» δάνεια). Βέβαια, όσο δεν φαίνονται στον ορίζοντα εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα κρατάει τα δυνατά χαρτιά του για την προεκλογική περίοδο.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει μια άλλη καινοτομία στην κατάρτιση του προγράμματος που αποφάσισαν να εισαγάγουν ο κ. Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αρμόδιος για το πρόγραμμα Κωστής Χατζηδάκης.

Η σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος συνοδεύεται από την κατάρτιση των σημαντικότερων νομοσχεδίων που απαιτούνται και ένα πλάνο εφαρμογής.

Η βασική κατεύθυνση, όπως επανειλημμένως έχουν δηλώσει τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος, είναι ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ. πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής και ένα μεγάλο μέρος του να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση γρήγορα. Την εποπτεία της συνολικότερης προσπάθειας έχει ο γραμματέας Προγράμματος Γ. Στεργίου. Το έργο της σύνταξης των νομοσχεδίων και του πλάνου εφαρμογής ανέλαβε ομάδα επιστημόνων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ομάδα νέων επιστημόνων που συντονίζει ο Γ. Βούτσινος, οποίος έχει σημαντική κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ειδικός γραμματέας Παιδείας και πρόεδρος του ΟΕΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή