Ερό κατά Σόιμπλε για το θέμα του χρέους

Ερό κατά Σόιμπλε για το θέμα του χρέους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυπριακό ζήτημα, η διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η εξελισσόμενη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ήταν, όπως φάνηκε, στο μενού των επαφών που είχε χθες στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Κοτζιά, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «μια γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους είναι σημαντική για την Ελλάδα, διότι αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές». Ο κ. Ερό επισήμανε ότι η συζήτηση για το χρέος «έχει ήδη ξεκινήσει» και υπήρξε ιδιαίτερα ένθερμος ως προς την ανάγκη να προχωρήσουν ταχέως οι διαδικασίες. «Θα πρέπει να κινηθούμε προς απαντήσεις πολύ πιο συγκεκριμένες και πολύ πιο φιλόδοξες. Γνωρίζουμε την ύπαρξη του θέματος και πρέπει να το λύσουμε. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερό. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Ο κ. Σόιμπλε, ανέφερε ο κ. Ερό, «έχει άλλο χρονοδιάγραμμα υπόψη του. Αν όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την εκεί εσωτερική εκλογική διαδικασία, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν είναι επαρκώς πειστικό. Θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική προσέγγιση του ζητήματος σε διάφορα στάδια».

Ο κ. Ερό ανέφερε, επίσης, ότι πιθανή επίλυση του Κυπριακού θα μετέδιδε ένα «θαυμάσιο μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης για τη δυνατότητα συμβίωσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων», αλλά και παράδειγμα «επανόδου της ειρήνης και της ενότητας σε μια ταραγμένη περιοχή». Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. Ερό για τη βοήθεια της Γαλλίας τόσο εντός Ε.Ε. όσο και γενικότερα. Και επισήμανε ότι «στην Ευρώπη όλες οι πλευρές πρέπει να τηρούνε τις δεσμεύσεις τους. Δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε, επιπλέον, ότι η Αθήνα συμμερίζεται τις γαλλικές αντιλήψεις σε μια σειρά ζητήματα της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί τα συμφέροντα τρίτων να είναι το πρώτιστο κριτήριο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας σαφή αιχμή για την Τουρκία και γενικότερα το υφιστάμενο σύστημα των εγγυήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή