Πρόταση Ν.Δ. για «κόκκινα» δάνεια

Πρόταση Ν.Δ. για «κόκκινα» δάνεια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινη γραμμή στην τακτική πόλωσης που επιλέγει ο Αλ. Τσίπρας τραβάει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να βρίσκεται στο ίδιο κάδρο με τον πρωθυπουργό. Εξάλλου, προέχει η ανάδειξη του προγραμματικού λόγου της Ν.Δ., προκειμένου να πείσει ως αξιόπιστη εναλλακτική. Δεν είναι τυχαίο που η Πειραιώς μίλησε χθες για το θέμα της επιχειρηματικότητας. Την ώρα που ο αντιπρόεδρος του κόμματος παρουσίαζε τις προτάσεις για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων για νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυε στους εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων ότι θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Το σύνθημα για «δεύτερη ευκαιρία» και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε«στρατηγικούς κακοπληρωτές» και όσους πραγματικά έχουν ανάγκη είναι το βασικό πρόταγμα των προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα Κωστής Χατζηδάκης μαζί με την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον γραμματέα Προγράμματος Γ. Στεργίου. «Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έχουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, θα απελευθερώσουν ρευστότητα για τις τράπεζες και την αγορά, αλλά θα προσφέρουν και αναπτυξιακή ώθηση. Η παρέμβασή μας δεν έχει σκοπό να χαϊδέψει αυτιά, ούτε να μας βάλει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας με την κυβέρνηση για το ποιος θα χαρίσει τα περισσότερα δάνεια», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ προσέθεσε πως, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, στόχος της προτεινόμενης λύσης είναι «να λειτουργήσει υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση». Η φιλοσοφία είναι οι λύσεις να είναι θετικές για όλους τους εμπλεκομένους (Τράπεζες, Δημόσιο, οφειλέτες). Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, προτείνεται η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμουσών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέσω ενίσχυσης των ειρηνοδικείων και διαχωρισμού των υποθέσεων σε τρεις κατηγορίες: οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία, με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία, με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους. Η πρόταση εισάγει κυρώσεις και κίνητρα για τις τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίσουν τη «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων. Προβλέπεται ακόμη η απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ, η ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις και η αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας που θα αντιμετωπίζει αυστηρότερα τους κακοπληρωτές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμπε το μήνυμα ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει οριζόντια την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με τη χθεσινή δίωρη συνάντησή του με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άκουσε τους επιχειρηματίες να του εκφράζουν ως κυριότερο πρόβλημά τους την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Μίλησαν ακόμη για τα γραφειοκρατικά εμπόδια της έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης. «Τα πολλά στάδια για την έναρξη και διατήρηση μιας επιχείρησης μπορούν να μειωθούν ή να καταργηθούν», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης. Εντονος ήταν ο προβληματισμός που εκφράστηκε, πάντως, από τους συμμετέχοντες για τη δυστοκία ξένων επενδυτών να εμπιστευθούν μια startup όταν είναι ελληνική. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. το καταδίκασε, επανέλαβε, ωστόσο, ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή προκειμένου να την εμπιστευθούν οι επενδυτές.

Τέλος, με τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου ότι «ήταν λάθος, γι’ αυτό και ο ίδιος την ανασκεύασε χθες στη Βουλή», η Πειραιώς έκλεισε χθες το θέμα των δηλώσεων του Αδ. Γεωργιάδη για τους κομμουνιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή