Υπέρ νέου διαγωνισμού ο Στ. Θεοδωράκης

Υπέρ νέου διαγωνισμού ο Στ. Θεοδωράκης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την αδειοδότηση μέχρι και δέκα πανελλαδικών καναλιών, πρότεινε χθες το Ποτάμι, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, που πιθανότατα θα αποφανθεί σήμερα για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Στ. Θεοδωράκης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον οποίο ενημέρωσε ότι το Ποτάμι είναι έτοιμο να συμβάλει με τις δυνάμεις του προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο χρόνιο πρόβλημα των τηλεοπτικών αδειών, αν η κυβέρνηση αναθεωρήσει τη στάση της – που απεδείχθη ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που θα επέλυε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης προτείνει την άμεση συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και την ανάληψη εκ μέρους του της ευθύνης ενός νέου διαγωνισμού, τον οποίο θα διεξαγάγει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – με τους όρους, όμως, που θα αποφασίσουν τα μέλη του ΕΣΡ. Και ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε στον νέο διαγωνισμό να προκηρυχθούν μέχρι δέκα πανελλαδικές άδειες, και όσοι υποψήφιοι εγκριθούν από το ΕΣΡ να καταβάλουν άπαξ 10 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τις άδειες και να καθιερωθεί ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας για την επόμενη δεκαετία που θα αναλογεί με το 2% των ακαθάριστων κερδών των καναλιών. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης στον κ. Βούτση, η πολιτεία θα αποκομίσει κατ’ έλασσον τουλάχιστον 450 – 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, δηλαδή ποσόν σχεδόν διπλάσιο αυτού που «πέτυχε» ο διαγωνισμός του κ. Παππά. Επιπλέον, δε, και για να αποδυναμωθεί πλήρως ο ρόλος οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στην τηλεοπτική αγορά, ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε το ΕΣΡ να έχει τον πλήρη έλεγχο των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, με δυνατότητα ακόμη και να κλείνει ένα κανάλι αν δεν συμμορφώνεται με τους όρους λειτουργίας του.

Το ενδιαφέρον από τη χθεσινή συνάντηση είναι οι εντυπώσεις που απεκόμισε ο κ. Θεοδωράκης από τη συζήτησή του με τον κ. Βούτση. Εφυγε με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ήδη εξετάζει πώς θα αντιμετωπίσει μια αρνητική για την ίδια απόφαση του ΣτΕ, καταθέτοντας νέο νόμο στην κατεύθυνση των προτάσεων του Ποταμιού. Δηλαδή αδειοδοτώντας περισσότερα κανάλια, αναγνωρίζοντας έτσι το λάθος της να προκηρύξει μόνον 4 άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή