Μαξίμου: «Επισφράγιση της πολυδιάστατης πολιτικής της κυβέρνησης η επίσκεψη Ομπάμα»

Μαξίμου: «Επισφράγιση της πολυδιάστατης πολιτικής της κυβέρνησης η επίσκεψη Ομπάμα»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αποτέλεσμα της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν και από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ» χαρακτηρίζουν πηγές του Μαξίμου την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι η επιλογή του «να επισκεφθεί τις δύο αυτές πρωτεύουσες στο τέλος της θητείας του, και μάλιστα την Αθήνα πριν το Βερολίνο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, η οποία έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα».

Οι ίδιες πηγές κάνουν αναφορά και στα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα όπως «ο ρόλος της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας».

Αναφέρονται παράλληλα  στην «καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου». Οπως τονίζουν μάλιστα, «ο ενισχυμένος ρόλος και η αποτελεσματική και καθολικά αναγνωρισμένη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική  της Ελλάδας αναγνωρίζεται και από την χωρίς ανάλογο προηγούμενο σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και επισκέψεων στην Ελλάδα σε ενάμιση μόλις χρόνο».

Μεταξύ αυτών είναι όπως επισημαίνουν:

-Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, η πρώτη μετά από 17 χρόνια και 4η στην ιστορία, σε συνέχεια των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη και τη Βαρσοβία,

-Τρεις συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε Ρωσία και Ελλάδα, καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα,

-Δύο επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου Ολάντ και του Πρωθυπουργού Βαλς στην Αθήνα,

-Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι,

-Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο για την ανάδειξη της προσφοράς του ελληνικού λαού στο προσφυγικό,

-Τριμερείς Σύνοδοι Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ,

-Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν και συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της χώρας,

-Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία και την Ουκρανία.

Οι πηγές του Μαξίμου αναφέρονται και στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, όπως είναι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το Προσφυγικό», κάτι που αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα «η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες», αναφέρουν.

Τέλος, σημειώνουν ότι «στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών, όσο και η Δημοκρατία.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας», τονίζουν και καταλήγουν λέγοντας πως «η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται, οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται και καθίσταται πρόδηλο ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν "αναξιόπιστης κυβέρνησης" απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή