Στ. Θεοδωράκης: Ανίκανοι και ιδεοληπτικοί χειρίζονται την οικονομία

Στ. Θεοδωράκης: Ανίκανοι και ιδεοληπτικοί χειρίζονται την οικονομία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πέρα από το να παίρνεις μια απόφαση στη Βουλή πρέπει να έχεις και ανθρώπινο δυναμικό που να έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να ασκήσει την πολιτική σου. Ότι έχει αποφασιστεί σε σχέση με τις επενδύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς και τις εξαγωγές δεν προχωράει είτε από ανικανότητα -η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα-, είτε από ιδεοληψίες» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΣΚΑΙ 100.3 και τον Παύλο Τσίμα αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Σ.τ.Ε. η οποία αναμένεται απόψε να εκδώσει την απόφασή του για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά ανέφερε ότι η λύση θα έπρεπε να είναι πολιτική. «Νομίζω ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι καθοριστική αν και δεν θα έπρεπε. Θα έπρεπε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία να διορθώσουμε το λάθος αυτό και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε το Σ.τ.Ε.» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανέφερε: «Η ομηρία του χώρου της τηλεόρασης, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών, και κυρίως των πολιτών θα συνεχιστεί. Δε θα λυθεί με την απόφαση του Σ.τ.Ε., εάν απλώς καταλήξει πως ο νόμος είναι συνταγματικός. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Δηλαδή, δεν μπορούμε να περιμένουμε τα ασφαλιστικά μέτρα και το Σ.τ.Ε. όταν υπάρχει φανερό λάθος. Θα πρέπει η κυβέρνηση να τολμήσει και ανεξάρτητα από την απόφαση του Σ.τ.Ε., ώστε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία».

Σχετικά με πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών τόνισε: «Η κυβέρνηση έκανε δύο λάθη. Το πρώτο είναι ο αριθμός των αδειών καθώς ήταν παράλογη απόφαση το να αδειοδοτηθούν τέσσερα κανάλια όταν ήδη λειτουργούσαν αρκετά παραπάνω. Το δεύτερο είναι ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες δεν δόθηκαν τηλεοπτικές άδειες μόνο με οικονομικά κριτήρια. Τα κανάλια έχουν να κάνουν και με το προσφερόμενο προϊόν. Τι στελέχη έχουν, πόσους εργαζόμενους έχουν, αν στηρίζουν τις ελληνικές παραγωγές και τι κόστος προγράμματος έχουν. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση για το ΕΣΡ αν η κυβέρνηση αποφασίσει να διορθώσει συνολικά την πολιτική της στη τηλεόραση». Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο κ. Βούτσης έδειξε να προβληματίζεται με την πρόταση του Ποταμιού αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την πρόταση του κόμματός του και στηρίζει το νόμο Παππά.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη διαχρονική «κουτοπονηριά» των πολιτευτών απέναντι στις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ανέφερε: «Είναι η γνωστή κουτοπόνηρη λογική την οποία είχαν και κάποιοι στις προηγούμενες κυβερνήσεις: ψηφίσαμε τα μέτρα γιατί μας ζήτησαν να τα ψηφίσουμε αλλά δε σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσουμε κιόλας. Νομίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν. Παίρνουν τα λεφτά από το εξωτερικό και γίνονται και αρεστοί και στην Ελλάδα στο κομματικό τους ακροατήριο. Αλλά αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παρακμή. Η χώρα κάποια στιγμή πρέπει να βγει από τα μνημόνια. Πιστεύει έστω και ένας αισιόδοξος Συριζαίος ότι θα έχει τη δυνατότητα να βγει η Ελλάδα το 2018 στις αγορές και να μην έχει ανάγκη από μνημόνια;»

Ερωτώμενος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει ρότα η κυβέρνησης. «Με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση δε θα γίνει Ποτάμι, δεν θα περάσει ξαφνικά στην πλευρά της λογικής. Και οι τοποθετήσεις, κυρίως του κ. Τσίπρα στο συνέδριο, το ίδιο δείχνουν. Δεν φαίνεται να έχει προβληματιστεί για την μεγάλη υστέρηση στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις».

Σε ότι αφορά την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρεθεί προ αδιεξόδου εκτίμησε ότι αυτές δεν θα γίνουν και τόνισε ότι αυτή η συζήτηση δε βοηθάει τη χώρα τη δεδομένη στιγμή καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στην Ευρώπη. «Ο κ. Τσίπρας έχει προτεραιότητα να φτιάξει κάποιους μηχανισμούς, στο κράτος, στην αστυνομία, παντού, για να είναι πραγματικά ένα κόμμα εξουσίας -έστω κι αν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης- και μετά να πάει σε εκλογές. Αυτή η κουβέντα όμως για τις εκλογές δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Να είμαστε λίγο λογικοί σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με τις διαπραγματεύσεις. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο να χάσουμε έδαφος στην Ευρώπη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή