Ν.Δ.: «Η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε»

Ν.Δ.: «Η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικό γεγονός στον δημόσιο βίο της χώρας χαρακτηρίζει η Ν.Δ. τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ. Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς σημειώνει ότι η προσπάθεια «θεσμικής υπεξαίρεσης» των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ από την κυβέρνηση, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «απερχόμενη», απέτυχε. «Σήμερα δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία επαναλαμβάνει τις κατηγορίες για προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που δεν πέρασαν. Η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διχάσει τους Ελληνες σε μια περίοδο όπου η χώρα χρειάζεται αξιοπιστία και ενότητα για να ξεπεράσει την κρίση. Και καλεί τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την εξουσία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Επαναλαμβάνει δε την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά την επαναφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και του συνόλου του ψηφιακού φάσματος.

Η πιθανότητα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και η στρατηγική της Ν.Δ. στο ρευστό τοπίο, που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι διαμορφώνεται, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου κοινοβουλευτικού έργου της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, με φόντο, από τη μια, την καθίζηση της οικονομίας και, από την άλλη, την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, διαμορφώνουν το ρευστό πολιτικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερο μέρος της δίωρης συζήτησης, στην οποία τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες, κατέλαβε η ανταλλαγή απόψεων για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη συζήτηση για τα εργασιακά, ώστε να καλλιεργήσει αφήγημα «ηρωικής» διαπραγμάτευσης υπέρ των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και θα κρυφτεί πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Και ότι, συνεπώς, αυτό που θα της απομείνει, προκειμένου να διεκδικήσει τεκμήρια «αριστερής» ευαισθησίας, θα είναι η υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αυτός είναι ο λόγος που διαμηνύθηκε ήδη ότι η Ν.Δ. πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το μήνυμα που θα εκπέμψει, ώστε να μην προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να την κατηγορήσει ως υπερβολικά φιλελεύθερη ή ταυτιζόμενη με την εργοδοσία. Οπως το έθετε στέλεχος του κόμματος, «πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στους εργαζομένους και στους εργοδότες».

Στη συνεδρίαση, που λειτούργησε και ως άτυπο brainstorming για τα βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, αντηλλάγησαν απόψεις και για τον χρόνο των εκλογών, καθώς και για το διευρυνόμενο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. Τα στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται διχασμένα, καθώς κάποιοι δεν αποκλείουν και το σενάριο των εκλογών-εξπρές. Αλλοι, πάντως, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή