Το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί τη δεινή ήττα

Το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί τη δεινή ήττα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οδυνηρή πολιτική ήττα υποχρεώθηκε χθες η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Η απόφαση προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που εκδηλώθηκε με επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας και με δήλωση ότι, παρά τη γνωμοδότηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, από την προσεχή Δευτέρα, σε διαδικασίες για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Η ένταση της αντίδρασης ασφαλώς πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε αναγάγει το ζήτημα των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε κεντρικό πολιτικό αφήγημα, προσδίδοντας στις επιλογές της όσον αφορά την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου τηλεοπτικού τοπίου χαρακτηριστικά εκστρατείας κάθαρσης του δημόσιου βίου. Είχε φροντίσει, δε, και ενώ υπήρχε η εκκρεμότητα της δικαστικής απόφασης, να προδιαγράψει ως μεγάλη επιτυχία τη διενέργεια του διαγωνισμού και τα αποτελέσματά του, τα οποία πλέον, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, θεωρούνται μη γενόμενα. Η διαχείριση της χθεσινής εξέλιξης δεν είναι εύκολη. Να υπενθυμίσουμε ότι από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε δηλώσει ότι, εάν ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, θα είναι ήττα για την κυβέρνηση.

Ετσι, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δηκτικά περιέλαβε στη δήλωσή της την αναφορά ότι η απόφαση του ΣτΕ «παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» και επιτέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, λέγοντας ότι είναι αυτό που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το PSI. Ακολούθως, περιέγραψε ως συνέπειες της απόφασης και της συνακόλουθης επιστροφής της πρώτης δόσης την έξοδο από τους παιδικούς σταθμούς 15.000 παιδιών και την παρεμπόδιση πρόσληψης 4.000 νοσηλευτών, σύμφωνα με την κατανομή των εσόδων που είχε παρουσιάσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ενεργοποιώντας έναν σχεδιασμό που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα προχωρήσει τη Δευτέρα σε νομοθετική πρωτοβουλία με την κατάθεση σχεδίου νόμου, το οποίο θα προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών μέχρις ότου, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, συγκροτηθεί το ΕΣΡ και προχωρήσει εκείνο στη χορήγηση των νόμιμων αδειών. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα ορίζει ένα συγκεκριμένο τίμημα (ο προσδιορισμός του θα γίνει με βάση τις προσφορές που έγιναν στη δημοπράτηση των τεσσάρων αδειών), το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που βρίσκονται σε λειτουργία, προκειμένου να εξασφαλίσουν προσωρινή άδεια και να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο το ΕΣΡ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προσωρινή άδεια θα μπορούν να λάβουν όχι μόνον οι σταθμοί που ήδη λειτουργούν ή όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Πέραν της καταβολής του τιμήματος που θα οριστεί, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προσωρινή άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4339/2015 όσον αφορά το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι με τη νέα πρωτοβουλία της η κυβέρνηση στην ουσία καταρρίπτει το επιχείρημα με το οποίο προκάλεσε διαγωνισμό για τέσσερις άδειες, λέγοντας ότι τόσες χωράει η ελληνική αγορά.

Τώρα προχωρά σε προσωρινή αδειοδότηση χωρίς κανέναν αριθμητικό περιορισμό.

Οι χθεσινές εξελίξεις δεν επηρεάζουν μόνον τις εξελίξεις σε σχέση με το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά τις ευρύτερες επιλογές και αποφάσεις του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση ανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων και περιορισμού του αρνητικού αντίκτυπου από τη σαφή ήττα. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται, άλλωστε, ότι ως ένας βασικός λόγος καθυστέρησης του ανασχηματισμού ήταν η αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου, με βάση τον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση των επιλογών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή