Νέο νόμο με ετήσιο «ενοίκιο» για τα κανάλια φέρνει η κυβέρνηση

Νέο νόμο με ετήσιο «ενοίκιο» για τα κανάλια φέρνει η κυβέρνηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιο ενοίκιο, για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ θα προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, μετά το χθεσινό ηχηρό ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Με βάση, μάλιστα, τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτρέψει τη λειτουργία όχι μόνον των σταθμών που εκπέμπουν τώρα αλλά και των δύο νέων που αδειοδοτήθηκαν από το διαγωνισμό που κατέπεσε.

Το ποσό των 25 εκατομμυρίων προκύπτει από το συνολικό ποσό που «διασφάλισε» το κράτος από τη δημοπρασία των αδειών (255 εκ. Ευρώ) επιμερισμένο στα 10 χρόνια που ήταν η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε άδειας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, το εν λόγω τίμημα θα περιγράφεται στο νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, και θα επιμεριστεί στο σύνολο των σταθμών που θα εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα. Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι ακόμη και οι υπερθεματιστές που είχαν λάβει άδεια αλλά δεν εκπέμπουν (όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη) θα μπορούν, εφόσον τηρήσουν τους όρους της νέας νομοθεσίας και καταβάλλουν το τίμημα, να εκπέμψουν κανονικά καθώς, όπως ανέφερε, το «νομικό καθεστώς είναι ίδιο με τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε το όποιο νέο κανάλι έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλλουν το τίμημα και να εκπέμψουν. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».

Εφόσον τα όσα ανέφερε ο κ. Παππάς αποτελέσουν τελικά και αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, τότε δεν αποκλείεται ο αριθμός των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν πανελλαδικά να αυξηθεί, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των τεσσάρων καναλιών που είχε θέσει ο Υπουργός Επικρατείας. Ήδη εκπέμπουν οι Σκάι, Αντ1 – που έλαβαν ούτως ή άλλως και άδειες από το διαγωνισμό που κατέπεσε – Σταρ, Μέγκα, Αλφα, Epsilon) ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το επιλέξουν, να βγουν στον αέρα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη. Ανάλογα, συνεπώς, με τις εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των καναλιών θα οριστεί και ένα ετήσιο ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν και το οποίο αθροιστικά θα υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή