ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση» – Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ

adeies3
adeies5

«Ντροπή για την κυβέρνηση», «αποτυχημένη σταυροφορία», «ταφόπλακα ΣτΕ στη στρατηγική του πρωθυπουργού», «μπελάδες για τον Αλέξη Τσίπρα» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν τα ξένα μέσα μετά την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για τον νόμο Παππά. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, φαίνεται πως δεν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μόνο στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

«Σταυροφορία της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι ανώτατοι Έλληνες δικαστές αποφάσισαν την Τετάρτη πως η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών που πραγματοποιήθηκε από την αριστερή κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο είναι αντισυνταγματική, αποδιοργανώνοντας πλήρως την σταυροφορία των αρχών να ταρακουνήσουν τον αρρύθμιστο τομέα των τηλεοπτικών μέσων». 

Στη συνέχεια το άρθρο του Reuters αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης είχε δημιουργήσει αντιδράσεις, καθώς «εργαζόμενοι στα μέσα αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μια προσπάθεια επίθεσης στην ελευθερία του λόγου».

Το Associated Press με τη σειρά του ανέφερε πως «η δημοπρασία του Σεπτέμβρη κρίθηκε αντισυνταγματική, καθώς παρέκαμψε την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή», ενώ επεσήμανε πως η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει μία κεντρική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και μία εκ των κυριότερων προεκλογικών υποσχέσεών του, καθώς παρουσιαζόταν ως μέρος της «μάχης κατά της διαφθοράς».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως χαρακτήρισε τη δημοπρασία «ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στον χώρο των ΜΜΕ» και προσέθεσε πως «η ΝΔ κάλεσε τον Τσίπρα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας "μπλοκάρει" τη διαδικασία με τις άδειες και βάζει σε μπελάδες τον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος του άρθρου στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ταφόπλακα στη στρατηγική του Ελληνα πρωθυπουργού ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 250 εκατ. για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις και να συγκρατήσει την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα σχολιάζει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις «η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές».

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για «μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση» συμπληρώνοντας ότι: «η απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα σκούπα που θα καθαρίσει τη λάσπη στην πολιτική», ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί για «φασιστικές μεθόδους».

Οι New York Times, αναπαράγοντας το άρθρο του Associated Press, μιλούν για «ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση από την ακύρωση της δημοπρασίας».

Σε «σοβαρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» αναφέρεται και το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. «Ελλάδα: Χάος στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών – αμηχανία για τον Τσίπρα», τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild.