Ο Αλ. Τσίπρας αναβάλλει επ’ αόριστον τον ανασχηματισμό

Ο Αλ. Τσίπρας αναβάλλει επ’ αόριστον τον ανασχηματισμό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες ανατροπές στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις πρωτοβουλίες που εμφανιζόταν από συνεργάτες του να έχει δρομολογήσει επέφερε η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, που αποδείχθηκε καταλυτική για τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ετσι, από νωρίς χθες το πρωί οι επιφορτισμένοι με την επικοινωνιακή διαχείριση συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου έσπευσαν να βάλουν φρένο στα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είχαν προαναγγελθεί ως δεδομένες και το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσής τους είχε συνδεθεί με την απόφαση του ΣτΕ. Οπως αποδείχθηκε, ωστόσο, η επίδραση της εν λόγω απόφασης είναι τόσο ισχυρή, ώστε αξιολογήθηκε ότι ένας ανασχηματισμός, αντί να επιφέρει μεταστροφή του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος, κινδύνευε να χαθεί μέσα στη δίνη των εξελίξεων και τα όποια επικοινωνιακά οφέλη προσδοκούσε η κυβερνητική ηγεσία να εισπράξει να πήγαιναν περίπατο μαζί με την επιδιωκόμενη αλλαγή ατζέντας.

Το κλίμα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πλέον ότι ο ανασχηματισμός μετατίθεται αρκετά και όχι για λίγες ημέρες και ότι πιθανότατα θα συνδεθεί ο χρόνος αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Μάλιστα, εκφράζεται αισιοδοξία ότι αυτό δεν θα αργήσει και τόσο πολύ και ότι τα πράγματα στη διαπραγμάτευση θα τρέξουν με ταχείς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση για μετάθεση του ανασχηματισμού συνδέεται και με την τύχη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Οι εξελίξεις αφήνουν εκτεθειμένο τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος πήρε πάνω του την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες και όλους τους χειρισμούς. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει, στην παρούσα φάση, την πολυτέλεια να επιδιώξει εκτόνωση της κατάστασης και της πίεσης προς την κυβέρνηση με το να θέσει στο περιθώριο τον κ. Παππά. Ο λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός φρόντισε σε όλη τη διαδικασία να παράσχει διαρκή κάλυψη στον υπουργό για τους χειρισμούς του. Μόλις προ ημερών, απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη του, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι, όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, δεν πρόκειται για νόμο Παππά αλλά για νόμο ολόκληρης της κυβέρνησης.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδια μέχρι τώρα τακτική, με νέα νομοθετική πρωτοβουλία, καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός συντάσσεται στην ίδια γραμμή. Παράλληλα, το σοκ από την απόφαση και το πλήγμα για την κυβέρνηση σαφώς απαιτούν μια απόσταση, ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα και πιο ψύχραιμα τα δεδομένα και με βάση αυτή την αξιολόγηση να οριστικοποιηθούν οι επιλογές. Αλλωστε, στην περιδίνηση που έχει περιέλθει η κυβέρνηση το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας θα ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο και τις επιλογές του, ο οποίος σίγουρα θα προκύψει όταν γίνει ο ανασχηματισμός και κάποιοι βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος ή κάποιοι άλλοι δεν θα δουν τις προσδοκίες τους για είσοδο σε αυτό να εκπληρώνονται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή