ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λευκός Οίκος χαμηλώνει τις προσδοκίες

o-leykos-oikos-chamilonei-tis-prosdokies-2157899

Κατεβάζει ο Λευκός Οίκος τον πήχυ των προσδοκιών που ανέβασε η κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι στο επίκεντρο των επαφών του κ. Ομπάμα στην Αθήνα θα βρεθεί η ελάφρυνση του χρέους, η απάντηση που ήλθε διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ήταν σαφής: «Ο πρόεδρος δεν ταξιδεύει στην Ελλάδα για να διαπραγματευθεί κάποιου είδους οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Τζον Ερνεστ σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί αναμενόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για «την επιτυχία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύθηκε να προωθήσει».

Υπογράμμισε, ωστόσο, όπως επανειλημμένως έχει κάνει η Ουάσιγκτον και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ότι ο κ. Ομπάμα «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Οπως μάλιστα το έθεσε, η ανάγκη να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «θα αποτελέσει σημαντικό μέρος των συζητήσεων που θα έχει ο πρόεδρος στην Ελλάδα». Ο κ. Ερνεστ, πάντως, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στους Ελληνοαμερικανούς των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι, όπως είπε, «ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες». Ειδική μνεία έκανε και στους Αμερικανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι οποίοι αποτελούν ένδειξη για τους «ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες». Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε και στις σημαντικές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι ο κ. Ομπάμα θα υπογραμμίσει όλα τα παραπάνω κατά την «πρώτη, ιστορική» επίσκεψή του στην Ελλάδα με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ.