Ευρείες συνεργασίες, ο στρατηγικός στόχος της Ν.Δ.

Ευρείες συνεργασίες, ο στρατηγικός στόχος της Ν.Δ.

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξένισε τους παροικούντες την Πειραιώς η επισήμανση από προεδρικά χείλη την περασμένη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς και ότι η μόνη «κόκκινη γραμμή» είναι μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας από τη μια και λαϊκισμού και ψέματος από την άλλη. Οχι μόνο επειδή η διεύρυνση της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο και η ανανέωση του κόμματος αποτελεί στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία έχει προαναγγείλει ήδη από τις μέρες που ήταν υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. Αλλά και επειδή εκτίμηση της ηγεσίας είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει «καμένη γη». Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι το βέλτιστο εκλογικό αποτέλεσμα και οι ευρείες συνεργασίες.

Η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη περί «αποτελεσματικότητας» την περασμένη Δευτέρα από την Ελευσίνα δεν ήταν τυχαία. Είναι ενδεικτική του στρατηγικού στόχου της Ν.Δ. ακόμη κι αν πετύχει αυτοδυναμία να επιδιώξει ευρείες συνεργασίες, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα πιεστικά προβλήματα που θα κληρονομήσει. Ο σχεδιασμός της Πειραιώς είναι προεκλογικός και μετεκλογικός. Επισήμως, όμως, το Μοσχάτο αποφεύγει να εξειδικεύσει τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, προκειμένου να μην προκαλέσει αποσυσπείρωση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμένως «κλείσει το μάτι» σε πρόσωπα και ψηφοφόρους που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου (και της Κεντροαριστεράς), καθώς ασπάζεται το πολιτικό αξίωμα ότι οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Μάλιστα, κλείνοντας την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Ν.Δ. το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. περί κομμουνιστών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα δεν έχει πρόβλημα στα δεξιά του και ότι θα πρέπει να φέρει πιο κοντά του «την άλλη πλευρά»…

Παρότι το Μοσχάτο τηρεί σιγήν ιχθύος για τη μακρά συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στο γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου, θεωρείται βέβαιο ότι πέρα από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, συζητήθηκαν και τα σχέδια διεύρυνσης της Ν.Δ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είναι προβληματισμένος από την εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία θα ήθελε να ανανεώσει και ηλικιακά και ποιοτικά, όπως δήλωσε επισήμως και ανοίγοντας το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ. Η ανανέωση αυτή, όμως, πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και ισορροπίες για να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Διεύρυνση

Σε πρώτη φάση, σημείωνε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «θα γίνει μεγάλο και γενναίο άνοιγμα, καθώς αναζητούνται άξιοι άνθρωποι χωρίς να εξετάζουμε το χθες και το πού βρίσκονταν πολιτικά προηγουμένως». Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τη διαδεδομένη φημολογία και τις σχετικές επαφές που φαίνεται να έχουν υπάρξει, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν φαίνεται να βρίσκει θέση τελικά στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Ανεξάρτητα από τη φειδώ (αν όχι μυστικοπάθεια) με την οποία χειρίζεται η Πειραιώς το ζήτημα, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στελέχη και βουλευτές από όμορους πολιτικούς χώρους, τα οποία αναζητούν –και σε πολλές περιπτώσεις έχουν– ουσιαστική επικοινωνία με την ηγεσία της Ν.Δ.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από στελέχη του Ποταμιού, τα οποία ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στη Ν.Δ. και αρκετά από αυτά δεν αποκλείεται να βρουν μια θέση και στις λίστες του κόμματος. Το ενδιαφέρον της Πειραιώς, πάντως, είναι στραμμένο και σε βουλευτές άλλων κομμάτων, εφόσον αυτοί ανεξαρτητοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στόχος της Πειραιώς είναι στις μεγάλες περιφέρειες, όπως της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όσες είναι μεγαλύτερες από τετραεδρικές, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που συμβολίζουν τη διεύρυνση της παράταξης.

Κεντροαριστερά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν είναι οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζαφειρόπουλος και Τάκης Αντωνακόπουλος. Δεν είναι οι μόνοι. Ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και σταθερή συνεργασία με την Πειραιώς έχουν στελέχη προερχόμενα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, όπως ο Θόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και ο πρώην συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Θανάσης Κοντογεώργης.

Επαφές και διαύλους με την Πειραιώς διατηρούν και στελέχη προερχόμενα από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα βρουν τον δρόμο για τις εκλογικές λίστες. Στην Πειραιώς, όμως, παραδέχονται ότι στελέχη πέρα και έξω από την επιρροή της Ν.Δ. μπορούν να συμβάλουν στο κυβερνητικό έργο –ακόμη και σε υπουργικές θέσεις– ως εξωκοινοβουλευτικοί. Επιδίωξη είναι να επιλεγούν οι καλύτεροι και όσοι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες μεγάλης πολιτικής πίεσης.

Αυτός είναι ο λόγος που στην «ομάδα κρούσης» της Ν.Δ. για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος, η οποία αποτελείται από 35 ομάδες, συμμετέχουν πρόσωπα με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και μετεκλογικά. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αναζήτηση προσώπων από τις τοπικές κοινωνίες, στελέχη που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και επιμέρους κοινωνικούς χώρους, ενώ θα αξιοποιηθούν και υποψηφιότητες που θα κατατεθούν στο νεοϊδρυθέν Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή