Αν χρειασθεί να εκδοθεί ένα ομόλογο

Αν χρειασθεί να εκδοθεί ένα ομόλογο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα, το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ετέθη από ορισμένες πλευρές και πάλι προς συζήτηση, ως ενδεχόμενο. Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μια έκδοση ομολόγων μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, διαμηνύουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικά σχέδια, καθώς προηγούνται άλλες αποφάσεις για να διασφαλιστεί η επιτυχία μιας δοκιμαστικής έκδοσης.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα κρίσιμα –όσο και πρακτικά– ερωτήματα έχουν ήδη τεθεί. Για παράδειγμα: Τι χρόνος απαιτείται για να προετοιμαστεί μια νέα έκδοση, από τη στιγμή που θα συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις; Στο ερώτημα αυτό παράγοντες της αγοράς και κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι για να στεφθεί το εγχείρημα με επιτυχία, θα χρειαστεί μια περίοδος 2-3 εβδομάδων προετοιμασίας πριν από την ημέρα που θα ζητήσει και πάλι δάνεια η Ελλάδα από τους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ένα ομόλογο, για παράδειγμα, στις αρχές του νέου έτους, θα πρέπει στα τέλη του 2016 να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις. Δηλαδή, θα πρέπει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να καταλήξει η συζήτηση για το χρέος και τον ρόλο του ΔNT στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τι είδους ομόλογο

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια διαφορετικού τύπου συζήτηση: Τι ομόλογο θα πρέπει να εκδώσει η Ελλάδα; Δηλαδή, τι διάρκεια θα έχει ο δανεισμός από τις αγορές; Από την απόφαση για τη διάρκεια του νέου ομολόγου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το επιτόκιο που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα. Σήμερα, οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά τριετή ομόλογα στα επίπεδα του 8,6%, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων κινείται στην περιοχή του 8,1%.

Είναι σαφές ότι με ένα τόσο υψηλό επιτόκιο η Ελλάδα θα έβρισκε επενδυτές να τη δανείσουν. Ειδικά σε μια περίοδο χαμηλών αποδόσεων παγκοσμίως, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Ωστόσο, στόχος του οικονομικού επιτελείου δεν είναι να αντλήσει κεφάλαια με τόσο μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε το οικονομικό επιτελείο να εκδώσει τίτλους πολύ μικρότερης διάρκειας (για παράδειγμα ενός έτους), «ρίχνοντας» με αυτόν τον τρόπο το επιτόκιο δανεισμού.

Ομως, ένας δανεισμός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα (δεν θα έχει τελειώσει το Μνημόνιο πριν αποπληρωθεί ο συγκεκριμένος τίτλος), δεν θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης από την πλευρά των επενδυτών.

Οπότε, η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να στοχεύσει σε ένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο γίνεται. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα του 6% για ένα 5ετές ομόλογο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες (αξιολόγηση, χρέος κ.λπ.) θα λειτουργούν υποβοηθητικά και όχι αρνητικά για το κλίμα στις αγορές έναντι της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια στελέχη διαβεβαιώνουν πως τα διαδικαστικά μιας έκδοσης και η «διαφήμισή» της στους επενδυτές είναι υπόθεση 2-3 εβδομάδων από τη στιγμή που θα ληφθεί η σχετική απόφαση. Το θέμα είναι να συντρέχουν όλες οι άλλες προϋποθέσεις για να στεφθεί με επιτυχία η νέα έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή