«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση για ΕΣΡ – Πολύδωρα

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση για ΕΣΡ – Πολύδωρα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κόντρα κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για το τηλεοπτικό τοπίο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την κρίση – καταπέλτη του ΣτΕ ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Η συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στο γραφείο του στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας με τον Βύρωνα Πολύδωρα επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη βούληση της κυβέρνησης να προτείνει τον κ. Πολύδωρα για την ηγεσία του ΕΣΡ παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Πολύδωρας ξεκαθάρισε πως δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του δηλώνοντας: «Προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί. Θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν».

Ο κ. Πολύδωρας διέψευσε ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του τονίζοντας: «Δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα, ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ» επεσήμανε ο Β. Πολύδωρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία με την έναρξη της συνεδρίασης θα ζητήσει την ακύρωση της πρότασης με βάση τον ιδιωτικό νόμο του ΕΣΡ που προβλέπει μεταξύ άλλων το ασυμβίβαστο μέλους του ΕΣΡ με όποιον αναλαμβάνει «αξίωμα ή θέση σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολύδωρας τον Φεβρουάριο του 2014 είχε προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος υπό τον τίτλο «Ενωση για την πατρίδα και το λαό» στο οποίο και τυπικά παραμένει ως σήμερα.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τη Διάσκεψη Προέδρων.

Στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο επικοινωνιακό παιχνίδι μέσω του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στην πρόταση Πολύδωρα για την ηγεσία του ΕΣΡ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι διαθέτει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης».

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία είχε καταστήσει εξαρχής σαφείς τις προθέσεις της απορρίπτοντας την συγκεκριμένη πρόταση με την αιτιολογία ότι το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Συμπλήρωσε επίσης ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η προσπάθεια πάντως της κυβέρνησης να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη Νέα Δημοκρατία παρουσιάζοντας την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην υποψηφιότητα Πολύδωρα ως απομάκρυνση από τις καραμανλικές αρχές έπεσε στο κενό έπειτα από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Από το επιτελείο του κ. Κώστα Καραμανλή διέψευσαν χθες ότι ο κ. Καραμανλής είχε οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση για την επιλογή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. «Εχουν να μιλήσουν σχεδόν τρία χρόνια» σημείωναν χαρακτηριστικά στην «Κ» στενοί του συνεργάτες.

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις δώδεκα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή που έχει προγραμματιστεί για τις πέντε το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου στον ΣΚΑΪ να μεταφέρει στον Προκόπη Παυλόπουλο τις βαθιές του ανησυχίες για όσα συμβαίνουν μετά και την άρνηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην κυβερνητική πρόταση για τοποθέτηση του Βύρωνα Πολύδωρα στη θέση του επικεφαλής της Αρχής.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. «Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών… Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.  Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω , ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή