Ακαρπη και η χθεσινή προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ

Ακαρπη και η χθεσινή προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη απέβη και η χθεσινή πέμπτη κατά σειρά απόπειρα επίτευξης ευρύτατης συναίνεσης στη Βουλή για να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα που με έμφαση έθεσε η Ν.Δ., αλλά και αρκετές φορές και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να προϋπάρξει δηλαδή σαφής νομοθετικού χαρακτήρα κατάργηση του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, τουλάχιστον ως προς τις αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί από το ΕΣΡ, ήταν η αιτία που η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε χθες ψήφισε την πρόταση του προέδρου της Βουλής, με αποτέλεσμα να μη σχηματιστεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων (19, επί των 24 μελών). Τροπολογία η οποία κατατέθηκε μόλις δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, προέβλεπε «αναστολή» και όχι «κατάργηση» των επίμαχων διατάξεων, και ως εκ τούτου χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής, ειδικώς καθώς προέρχεται από μια «αναξιόπιστη» κυβέρνηση.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως η πρόταση που ετέθη τελικώς σε ψηφοφορία, άλλαξε σε σχέση με εκείνη που αρχικώς είχε παρουσιαστεί δύο φορές: αρχικώς «απεσύρθη» η υποψηφιότητα του κ. Β. Πολύδωρα –που είχε, ως γνωστόν, προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ στη συνέχεια έγινε αποδεκτό και το αίτημα μέρους της αντιπολίτευσης (Δημ. Συμπαράταξη – Ποτάμι) να μην είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, αλλά ο δημοσιογράφος Ν. Κιάος.

Στην ψηφοφορία υπέρ της τελικής χθες προτάσεως Βούτση, ψήφισαν τελικώς 16 μέλη της Διάσκεψης: πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θετική ψήφο έδωσαν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, επειδή –όπως είπαν–πείστηκαν και από την προφορική διαβεβαίωση του κ. Βούτση πως ουσιαστικά πρέπει να μιλάμε για κατάργηση και όχι απλώς αναστολή των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων. «Παρών» ψήφισαν οι της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, καταψήφισε η Εν. Κεντρώων, ενώ απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Χρ. Αυγής.

Της συζητήσεως που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, οι παρατηρήσεις των περισσοτέρων ωστόσο δεν αφορούσαν τα πρόσωπα, αλλά τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης (αιφνιδιασμός με πρόταση Πολύδωρα από τον πρωθυπουργό και το περιεχόμενο της τροπολογίας που είχε μόλις κατατεθεί): «Η εφαρμογή του άρθρου 2Α (ενν. το σχετικό με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων ΕΣΡ στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τον διαγωνισμό) αναστέλλεται μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ», σημειώνεται στην τροπολογία.

«Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με –επιεικώς– καχυποψία» τόνισε εξαρχής ο κ. Ν. Δένδιας, επισημαίνοντας ως προς την τροπολογία πως κάνει λόγο για αναστολή και όχι κατάργηση. Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησε διακομματική συμφωνία επί μιας ρύθμισης καθαρής ως προς τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, ψήφισή της και αμέσως μετά ανάδειξη του ΕΣΡ. Σε ανάλογου περιεχομένου τοποθέτηση προέβησαν και άλλα στελέχη της Ν.Δ., με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να προβαίνουν σε σχετικές παρατηρήσεις, ενόσω το όνομα του κ. Πολύδωρα να υπάρχει διαρκώς «πάνω στο τραπέζι». Σε αυτό το κλίμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν θετικά για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα και εξαπέλυαν επιθέσεις κατά της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως «θα τον ψήφιζε».

Παρ’ όλα αυτά, την τελευταία στιγμή ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητα Πολύδωρα, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες ότι θα υπάρξει και νέα νομοθετική ρύθμιση (η τροπολογία σχεδιάζεται να ψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη), έκανε και την αλλαγή στο θέμα του υποψηφίου αντιπροέδρου και προχώρησε στην ψηφοφορία με το γνωστό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή