Στήριξη από το ΥΠΕΞ σε ομογενείς Χειμάρρας

Στήριξη από το ΥΠΕΞ σε ομογενείς Χειμάρρας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφή απειλή για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αντιδρά η Αθήνα στο ενδεχόμενο κατεδάφισης των κατοικιών 19 Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας από τη δημοτική αρχή της πόλης. Το ζήτημα της ενδεχόμενης κατεδάφισης κατοικιών στη Χειμάρρα, στο πλαίσιο ανάπλασης της πόλης, προστίθεται σε μια σειρά περιστατικών που έχουν επιβαρύνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Η υπόθεση ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, όταν με ευθύνη του δημάρχου Γ. Γκόρου, 19 οικογένειες ομογενών της συνοικίας των Σπηλαίων στη Χειμάρρα έλαβαν ειδοποιητήριο το οποίο έδινε προθεσμία πέντε ημερών για την εκκένωση των σπιτιών τους, προκειμένου αυτά να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της πόλης. Από το κόμμα της «Ομόνοιας» μιλούν για «σχέδιο που δεν έγινε για να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά για την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και τη μεταβίβαση σε τρίτους» και υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη προσπάθεια για υλοποίηση των κατεδαφίσεων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ομογενείς έχουν τη στήριξη του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο ζητεί να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανησυχίες τους από τις αλβανικές αρχές. Από την Αθήνα υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ε.Ε. περνάει μέσα από τον σεβασμό των περιουσιακών και δη μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών. Στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπενθυμίζεται ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.». Και καταλήγει ότι «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος δικαίου, προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν από τη Ν.Δ. η συντονίστρια Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το επεισόδιο στη Χειμάρρα περιγράφεται ως «άκρως προκλητική συμπεριφορά», ενώ απευθύνεται και πρόσκληση προς τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά «να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί, έστω και την ύστατη ώρα, η υλοποίηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης». Επίσης, ασκούν κριτική στον κ. Κοτζιά για «λογική του “one man show”» και τον καλούν να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις σε όλα τα εθνικά μας θέματα. Για «ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αρχές, αλλά και με τον χάρτη δικαιωμάτων της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή