Κοινή άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ

Κοινή άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη φορά εντός του 2016 επαναλαμβάνεται η άσκηση «Ονήσιλος – Γεδεών», στο πλαίσιο του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ. Η άσκηση ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα, με τη συμμετοχή δυνάμεων αεράμυνας και ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και με μαχητικά αεροσκάφη και UAV από την πλευρά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Η άσκηση εναέριας μάχης και αεράμυνας πραγματοποιείται εντός του συνόλου του FIR Λευκωσίας, αλλά και πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού, της Πάφου και του Τροόδους. Το βασικό σενάριο της άσκησης αφορά προσβολή στόχων από αέρος (κυρίως από τα ισραηλινά μαχητικά) και προσπάθεια απόκρουσης των επιθέσεων αυτών από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που έχουν ως κύριο σκοπό την αεράμυνα. Η τελευταία άσκηση «Ονήσιλος – Γεδεών» πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, διήρκεσε τρεις ημέρες και ήταν πολύ πιο εκτεταμένος από την άσκηση που εκτελείται αυτό το διήμερο πάνω από την Κύπρο.

Οι ασκήσεις «Ονήσιλος – Γεδεών» πραγματοποιούνται δύο φορές ετησίως από το 2014 και έπειτα και έχουν ως σαφή στόχο τη σύσφιγξη των στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ για μια σειρά από λόγους, όπως λ.χ. η συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία. Ωστόσο, ο κυριότερος από τους λόγους αυτής της στρατιωτικής συνεργασίας είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες μοιράζονται στα θαλάσσια σύνορά τους κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το Ισραήλ έχει πολύ σαφή αντίληψη για τον τρόπο περιφρούρησης και διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του για τα κοιτάσματα που βρίσκονται εντός των θαλασσίων ζωνών του. Για την ασφάλεια αυτών των ζωνών η συνεργασία με την Κύπρο είναι απαραίτητη, καθώς το κοίτασμα του Ισραήλ (Λεβιάθαν) σχεδόν εφάπτεται με το κυπριακό «Οικόπεδο 12» (Αφροδίτη). Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου. Η Ιερουσαλήμ διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του, γεγονός που αποδεικνύεται από επί τούτου δραστηριοποίηση του ισραηλινού στόλου, αλλά και την προσπάθεια για διεύρυνσή του με σύγχρονες μονάδες που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική δραστηριοποίησή του σε όλη την περιοχή. Η άσκηση «Ονήσιλος – Γεδεών» είναι, εν ολίγοις, μια πρακτική αποτύπωση των πολύ στενών οικονομικών συμφερόντων τα οποία συνδέουν την Ιερουσαλήμ με τη Λευκωσία, ανεξάρτητα,  από την ευρύτερη πολιτική διάσταση που αποκτούν οι σχέσεις των δύο χωρών, όταν αυτές εντάσσονται στη λογική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που διατηρείται με βασικούς άξονες την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή