ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Προτείνει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ

potami-proteinei-ton-michali-stathopoylo-gia-proedro-toy-esr-2158483

Τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Σταθόπουλος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έχει διατελέσει εξωκοινοβουλευτικός υπουργός σε κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. 

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη

«Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της τηλεόρασης πρέπει να αρθεί. Το Ποτάμι με αίσθημα ευθύνης προτείνει για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο. Είναι μια προσωπικότητα πέρα από κόμματα. Έχει υπηρετήσει την πατρίδα από σημαντικές θέσεις. Με γνώμονα πάντα τις αρχές της δικαιοσύνης, την εντιμότητα και την ανεξαρτησία. Καλούμε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να συναινέσουν. Η κοινωνία είναι ήδη πολύ κουρασμένη και η πολιτική ζωή πρέπει να πάψει να περιστρέφεται γύρω από τα κανάλια. Ας τολμήσουμε να υπερβούμε τις κομματικές γραμμές μας για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα πραγματικά προβλήματα. Την οικονομία, τα εθνικά μας θέματα, την Ευρωπαϊκή μας πορεία».

Ποιος είναι o κ. Σταθόπουλος

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1972 εξελέγη υφηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών, το 1976 έκτακτος καθηγητής αστικού δικαίου και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής για να αποχωρήσει τελικώς με τον τίτλο του Ομότιμου καθηγητή.

Tην περίοδο της μεταπολίτευσης διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ενώ το Μάιο του 1985 διορίστηκε υφυπουργός προεδρίας της κυβέρνησης. Το 1983 εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1991. Το 2000 ανέλαβε τη θέση του υπουργού δικαιοσύνης ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001. Κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχθηκε αρκετές επικρίσεις από την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος για την απόφαση της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.