Η Ν.Δ. εμμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά

Η Ν.Δ. εμμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τερματίσει τη συζήτηση ότι δεν επιθυμεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τις επικρίσεις περί «θεσμικής ανευθυνότητας» επιδιώκει η Ν.Δ. με την κίνησή της να προτείνει ως πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Την ώρα που η Πειραιώς πετάει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει συναίνεση για το ΕΣΡ εφόσον η κυβέρνηση δεσμευθεί πραγματικά για ρύθμιση που θα καταργεί τον νόμο Παππά, κάνει στροφή στην ατζέντα εστιάζοντας στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας.

Στη σκιά του προαναγγελθέντος ναυαγίου της τελευταίας Διάσκεψης των Προέδρων, το οποίο, όμως, βρήκε τη Ν.Δ. να αιφνιδιάζεται από τη στροφή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, με αποτέλεσμα να δηλώσει «παρών», η Πειραιώς ανακοίνωσε χθες αμέσως μετά τον «πρωινό καφέ», υπό τον πρόεδρο του κόμματος, ότι προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Κουτρομάνο. Το πρόσωπο, σύμφωνα με τη Ν.Δ., «έχει αποδεκτό κύρος και ευρύτατη αποδοχή», που μπορεί να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Η κυβέρνηση αναμετριέται με τα λάθη της και υπέστη πολιτική ήττα. Ολα κρίνονται στο τέλος από τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και αν θα αναλάβει τις ευθύνες της ή όχι», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, παρουσιάζοντας την πρόταση της Ν.Δ. ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε τη Δευτέρα δημοσιοποιώντας το περίγραμμα της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, το οποίο προβλέπει επαναφορά των αρμοδιοτήτων χορήγησης αδειών στο ΕΣΡ, τον καθορισμό ενιαίου τιμήματος για τους παρόχους και την αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς να τίθενται περιορισμοί στον αριθμό των αδειών.

Το νέο ναυάγιο την Πέμπτη ίσως να μην είναι δεδομένο. Ωστόσο, ίδιες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει και μια ανεπιτυχής έκβαση της νέας Διάσκεψης των Προέδρων, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση, καθώς η Πειραιώς επιμένει ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που πρέπει να υποχωρήσει, δεσμευόμενη ότι θα αποκαταστήσει τη θεσμική τάξη. Παρότι η Ν.Δ. πρότεινε τον κ. Κουτρομάνο, επιμένει ότι η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και ένα σαφές νομικό πλαίσιο προηγούνται της επιλογής προσώπων (ως προς αυτά, πάντως, και πάλι δύσκολα η Ν.Δ. θα συναινούσε σε επιλογές, όπως αυτή του Βασίλη Μουλόπουλου). Κοινώς, επιμένει ότι η κατάργηση του νόμου Παππά (αντί της αναστολής άρθρων του που επέλεξε αρχικά η κυβέρνηση) πρέπει να προηγηθεί της απόπειρας συγκρότησης του ΕΣΡ. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., μάλιστα, αναρωτιούνταν «γιατί η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς βιάζονται τόσο πολύ…».  Διαφορετική άποψη, έχει, πάντως, ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε στη Διάσκεψη της Δευτέρας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συναινέσει στην επιλογή Πολύδωρα. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να μετριάσει τη στάση του στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ και ότι η Ν.Δ., ως κόμμα εξουσίας, δεν πρέπει να δίνει αφορμές να την κατηγορούν ότι δημιουργεί θεσμικά ελλείμματα.

Αλλαγή ατζέντας

Η Πειραιώς δεν προτίθεται να «ανεβάσει» περισσότερο το ζήτημα και επιδιώκει αλλαγή της ατζέντας και στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας. Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «η Ν.Δ. είναι σταθερά προσανατολισμένη στα προβλήματα της κοινωνίας. Το θέμα των αδειών είναι απλώς συμπαρεμπίπτον». Στο πλαίσιο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να κάνει παρέμβαση για την κατάσταση της οικονομίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ενώ προτεραιότητα θα δώσει και στα θέματα υγείας, καθώς θα συναντηθεί και με την ΕΥΝΑΠ πριν από την επόμενη περιοδεία του στην Κρήτη στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Χθες ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα ενδιαφέροντος της Ν.Δ. για κοινωνικά ζητήματα, καθώς ήταν παρών στην παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος για τη βελτίωση του καθεστώτος μεταμοσχεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή