Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρησιμοποιώντας ως μεταφορά την εικόνα μιας «ρημαγμένης» χώρας, των «λουκέτων» στην αγορά, της απώλειας θέσεων εργασίας και του επαπειλούμενου τέταρτου μνημονίου, αλλά και με όχημα τον «αέρα» που δίνει στη Ν.Δ. το εδραιωμένο πλέον δημοσκοπικό προβάδισμα, επιμένει στο αίτημά του για εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς εμμένει στην επιλογή της να αλλάξει την ατζέντα και να ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς θεωρεί ότι η μονοδιάστατη ανάδειξη της υπόθεσης συγκρότησης του ΕΣΡ όχι μόνο δεν αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά εξυπηρετεί τη στόχευση της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως, την οποία θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλες επαγγελματικές ομάδες, ήταν απλώς η αφορμή ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για τις «δραματικές συνθήκες» στην πραγματική οικονομία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέδωσε την πτώση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο στην κρίση εμπιστοσύνης, στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και στην υπερφορολόγηση. Κατέληξε δε ότι η Ελλάδα μοιάζει με «ρημαγμένη χώρα», την οποία εγκαταλείπουν οι επενδυτές και ότι μόνο η πολιτική αλλαγή και ένα άλλο μείγμα πολιτικής μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η Ν.Δ., η οποία έρχεται πρώτη με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, θα συνεχίσει να θέτει το θέμα των εκλογών, ενώ το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει να μιλάει για τον κίνδυνο έλευσης τέταρτου μνημονίου, καθιστώντας σαφές ότι αυτό θα έχει το ονοματεπώνυμο του Αλ. Τσίπρα.

Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι επισημάνσεις του συμβούλου επικοινωνίας και στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου της Ν.Δ. Τάκη Θεοδωρικάκου (στο ραδιόφωνο του Alpha) ότι η χώρα οδεύει «με μαθηματική ακρίβεια» σε τέταρτο μνημόνιο. Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ανησυχία του για την επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015 και μιας ρήξης με τους δανειστές, ενώ υπογράμμισε ότι η διέξοδος των εκλογών θα ήταν «λυτρωτική» και για τη χώρα και για τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται υπό επιτροπεία και μέσα στο ίδιο του το κόμμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, στη χθεσινή πρώτη του συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πιθανότητες να προσφύγει ο κ. Τσίπρας σε κάλπες εντός του επόμενου εξαμήνου είναι μεγαλύτερες από 50%».

Το ΕΣΡ

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβαν ότι η Ν.Δ. είναι πρόθυμη να συζητήσει για τα πρόσωπα του προεδρείου της ανεξάρτητης αρχής, εφόσον η κυβέρνηση καταργήσει τον νόμο Παππά. Το μήνυμα που εκπέμπει το Μοσχάτο είναι ότι δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την κατάργηση του νόμου και ότι η όποια κυβερνητική ρύθμιση πρέπει να κινείται στη φιλοσοφία του περιγράμματος της νομοθετικής πρότασης που παρουσίασε η Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα πρέπει να επαναφέρει τις αρμοδιότητες χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ, αλλά ταυτόχρονα να καταργεί τον περιορισμό του αριθμού των αδειών –«δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά ο αριθμός τέσσερα», σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.– όπως και την πλειοδοτική διαδικασία. Η Πειραιώς θεωρεί μάλιστα ότι η εντύπωση επικείμενης συναίνεσης που καλλιεργείται είναι ακόμη ένας τακτικισμός της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή