Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ΕΣΡ ο αριθμός των αδειών

Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ΕΣΡ ο αριθμός των αδειών

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ θα μπορεί πλέον να καθορίζεται ο αριθμός των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών για τα κανάλια επίγειας ψηφιακής εμβέλειας όπως ορίζει η νέα τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, που μεταβίβαζε τις αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αργά το μεσημέρι, με τη Νέα Δημοκρατία να αντιδρά, ζητώντας να αλλάξει η διατύπωση από «αναστολή» σε «κατάργηση».

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση αναμένεται να εμμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του άρθρου 2Α του Ν. 4339/2015.

H τροπολογία κατατέθηκε όπως είχε προαναγγελθεί λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και αφορά στην αλλαγή του όρου «αιτιολογημένη» με τη λέξη «σύμφωνη γνώμη», αναφορικά με τον αριθμό των αδειών.

Οπως αναφέρεται σε αυτήν «με την προτεινόμενη ρύθμιση ενισχύεται περαιτέρω ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου, και είδος στόχευσης, θα πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα δεσμεύει το αποφασίζον όργανο, ήτοι εν προκειμένω τον υπουργό, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας».

Στην κυβέρνηση εμφανίζονταν χθες αισιόδοξοι ότι, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για την τροπολογία και αυτή εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία σήμερα, τότε ο δρόμος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ στη Διάσκεψη Προέδρων, που έχει ορισθεί για την προσεχή Δευτέρα, θα έχει ανοίξει. Αναφορικά με τη σύνθεση του οργάνου, θεωρούν ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα.

Aντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η τροπολογία, ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί, έχουν γίνει πέντε Διασκέψεις χωρίς αποτέλεσμα και δεν μπορεί η Βουλή να διεκπεραιώσει αυτή τη συζήτηση. «Σας ζητώ να ανοίξετε κατάλογο ομιλητών. Ένας υπουργός έχει διχάσει την Ελλάδα», είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Επί 14 και πλέον μήνες ταλαιπωρείται η κοινωνία και το νομοθετικό σώμα από τις ρυθμίσεις του κ. Παππά. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν αυτό που αισθάνονται γι’ αυτό το “κειμήλιο δημοκρατίας” που αποτελεί ο νόμος Παππά. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει αυτοτελώς τα θέματα της συνείδησής του», είπε ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ.

Το τηλεοπτικό τοπίο ανάγεται ως μητέρα των μαχών και τα κόμματα δίνουν μάχη σε δευτερεύοντα θέματα, είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος επιχειρηματίας θα πάρει άδεια; Και το έχετε ανάγει σε μείζον για να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα;».

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έχει απασχολήσει όλους και είναι απορίας άξιο πως δεν θέλετε μια ανοιχτή διαδικασία», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. «Να ανοίξει κατάλογος των ομιλητών και να μετρηθούμε σε σχέση με την ουσία. Η κυβέρνηση με πλάγιους τρόπους προσπαθεί να ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Αμυράς.

Υπέρ της ανοιχτής συζήτηση τάχθηκε ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής τα νομοσχέδια με τα οποία κυρώνονται διεθνείς συμβάσεις διέρχονται με συνοπτική διαδικασία αλλά αυτό αφορά μόνο κυρωτικά νομοσχέδια διεθνών συμφωνιών. «Από τη στιγμή που γίνεται όχημα το σχέδιο νόμου για να εισαχθεί σε συζήτηση ένας εκτελεστικός του συντάγματος νόμου, ένας νόμος που αφορά το άρθρο 15 του συντάγματος για τα ΜΜΕ και του άρθρου 95 για τη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλάζει η φύση του νομοσχεδίου», είπε και ζήτησε απόλυτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

Νίκος Βούτσης: «Επιδείξαμε ευαισθησία και συμμορφωθήκαμε άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ»

«Είναι σαφές πως η διαδικασία σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη που προκαλείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη διαρροή σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επί χρόνια είχαν άλλες κυβερνήσεις τέτοιες αποφάσεις και δεν έδειξαν την ευαισθησία να φέρουν προς συζήτηση τη θεραπεία των ενεργειών της διοίκησης. Και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι, για υπουργούς που διχάσανε την κοινωνία; Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για τη θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά δεν είναι ανάγκη να οξύνονται τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Ο κ. Βούτσης προσπαθεί να μας πει ότι τώρα γίνεται αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης παρά την προσπάθεια που έγινε να εκβιαστούν δικαστές», σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ είναι υποχρέωση και «δεν μας κάνει χάρη η κυβέρνηση».

Nίκος Παππάς: «Kαι άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει»

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.

Επισυνάπτεται η νέα τροπολογία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή