«Συγγνώμη» από τον Ετινγκερ για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια

«Συγγνώμη» από τον Ετινγκερ για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από έντονες αντιδράσεις ο Γερμανός Επίτροπος, Γ. Έτινγκερ,  ζήτησε σήμερα  συγνώμη για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια που έκανε κατά την διάρκεια ομιλίας του την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η αναφορά του σε Κινέζους ως “σχιστομάτες” ανάμεσα σε άλλους ισχυρισμούς προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις  στις Βρυξέλλες αλλά και  στο Πεκίνο με αποτέλεσμα, ο Γερμανός Επίτροπος υπεύθυνος για την ψηφιακή οικονομία να δηλώσει γραπτώς ότι “ είχα χρόνο να σκεφτώ την ομιλία μου και τώρα καταλαβαίνω ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα μπορεί ακόμα και να πλήγωσαν ανθρώπους” είπε ό κ. Έτινγκερ μετά την συρροή αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σχόλια του. “ Θα ήθελα να απολογηθώ για κάθε σχόλιο που δεν είχε τον σεβασμό που θα έπρεπε” είπε ο Επίτροπος μετά την δημοσιότητα που έλαβε η ομιλία που έκανε στην Γερμανία . Εκεί αναφέρθηκε σε μία αποστολή Κινέζων αξιωματούχων ως “ σχιστομάτηδες” που ήταν “όλοι χτενισμένοι με τα μαλλιά τους σε χωρίστρα από αριστερά προς τα δεξιά με βαφή παπουτσιών “ είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως η αποστολή αποτελείτο μόνο από άνδρες καθώς στην χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία και ούτε συγκεκριμένο νούμερο θέσεων που πρέπει να καλυφθεί από γυναίκες.

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Έτινγκερ “αποδεικνύουν μία μπερδεμένη αίσθηση ανωτερότητας που είναι εμποτισμένη σε μερικούς δυτικούς πολιτικούς” και πρόσθεσε πως “ελπίζουμε ότι μπορεί να μάθουν να βλέπουν τους εαυτούς τους και τους άλλους αντικειμενικά να τους σέβονται και να τους συμπεριφέρονται ως ίσους.”

Τα σχόλια αυτά συνέπεσαν λίγες εβδομάδες πριν ο κ. Έτινγκερ βρεθεί ενώπιων του Ευρωκοινοβουλίου καθώς αναμένεται να προαχθεί σε αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Βουλγάρας Επιτρόπου κ. Γκεοργκίεβα η οποία υπέβαλε την παραίτηση της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να αναλάβει τη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά την διάρκεια τη ομιλίας του ο κ. Ετινγκερ έκανε και άλλες “ γκάφες” πέρα των προσβλητικών Κινεζικών σχολίων. Κριτικάροντας μία σειρά από Γερμανικές πολιτικές είπε κοροϊδευτικά ότι σύντομα θα ισχύει “ υποχρεωτικός γάμος ομοφυλοφίλων” και σύμφωνα με ακροατή στην ομιλία του Γερμανού Επιτρόπου, είπε επίσης πως η Βαλλονία  (γαλλόφωνο Βέλγιο)  που αρνιόταν να υπογράψει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Καναδά “ διοικείται από κομουνιστές που κρατάνε την Ευρώπη πίσω.” Ο κ. Έτινγκερ είπε πως τα σχόλια του παρερμηνεύτηκαν.

Ο κ. Έτιγνκερ αναμένεται να έχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιούνκερ αύριο αναφορικά με το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή