Αβραμόπουλος: Στενότερη συνεργασία για αποτελεσματικές πολιτικές στην ασφάλεια

Αβραμόπουλος: Στενότερη συνεργασία για αποτελεσματικές πολιτικές στην ασφάλεια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ενός ευρύτερου ευρωαραβικού διαλόγου επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Ευρωαραβική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για κοινές προκλήσεις, που ξεπερνούν σύνορα και τα κράτη από μόνα τους, και οι παραδοσιακές συμμαχίες τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η στενότερη συνεργασία αποτελεί θεμέλιο για πιο αποτελεσματικές πολιτικές για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε το θέμα της μετανάστευσης ως «ένα εξαιρετικά περίπλοκο και δυσεπίλυτο ζήτημα, τόσο για την ΕΕ, όσο και τις αραβικές χώρες» και αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες πολιτικές που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και έναν χρόνο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, είτε πρόκειται για τη διάσωση ζωών και την παροχή προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση εγκληματικών δικτύων διακινητών και εκμεταλλευτών, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν τη σημαντική πρόκληση και εφαρμόζουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, σε συνεργασία με τρίτα κράτη-εταίρους της. Η ΕΕ παρέχει σημαντική υποστήριξη σε γειτονικά κράτη που έχουν επηρεαστεί από την κρίση στη Συρία, ιδιαίτερα μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η συνεπευθυνότητα πρέπει γίνει πράξη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση.

Όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕ είναι αναγκασμένη να δώσει γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις στις απειλές που υπάρχουν.

«Τα κύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, έχουν συνταράξει τις κοινωνίες μας», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και αναζητούν μία καλύτερη ζωή, και των τρομοκρατών». «Η πολιτική της ΕΕ κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών, καθώς η ξενοφοβία είναι ένα από τα βαθύτερα αίτια της ανόδου του λαϊκισμού και του εθνικισμού, κάτι που διαβρώνει, τις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, κοινωνίες», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθάρισε πως το ισλάμ δεν ταυτίζεται με την τρομοκρατία. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πρώτα θύματα είναι Μουσουλμάνοι. Έχουμε διαθέσει, ήδη, 4,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2016, για δράσεις με σκοπό τη στήριξη του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου. Επιπλέον, η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της απάντησής μας. Η κοινή μας δράση και συνεργασία θα πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος», τόνισε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μίας αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση του Χένρι Φορντ: «Το να έρθουμε κοντά είναι μόνο η αρχή. Το να παραμείνουμε κοντά είναι πρόοδος. Το να συνεργαζόμαστε είναι επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή