Σε «βέρτιγκο» η κυβέρνηση με άδειες, ανασχηματισμό

Σε «βέρτιγκο» η κυβέρνηση με άδειες, ανασχηματισμό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διστακτικότητα, αμφισημία, αντιφάσεις και μια διάχυτη αίσθηση αδυναμίας διαμόρφωσης συνεκτικής στρατηγικής για τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα αποπνέουν εσχάτως οι επιλογές της κυβέρνησης, που δείχνει να πελαγοδρομεί περιτριγυρισμένη από πολλά, ταυτόχρονα ανοιχτά μέτωπα και μια σειρά από δύσκολες στη διαχείρισή τους καταστάσεις. Ενώ τον δημόσιο πολιτικό διάλογο σχεδόν μονοπωλεί η συζήτηση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, παράλληλα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου η κυβέρνηση πιέζεται κυρίως εξαιτίας της ζέσης της για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να ανοίξει το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Και σε ένα άλλο επίπεδο, οι κοινωνικές αντιδράσεις από την υλοποίηση του δύσκολου πακέτου μέτρων της πρώτης αξιολόγησης διαρκώς κλιμακώνονται, όπως φάνηκε από τις χθεσινές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται να κινείται σε μια διαρκή παλινδρόμηση, η οποία γίνεται όλο και πιο έκδηλη. Ενδεικτικά είναι όσα έγιναν γύρω από την ψήφιση χθες στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Ενώ προχθές ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ανέλαβε την πρωτοβουλία συνεννοήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί συναίνεση για την τροπολογία, και γενικότερα από την κυβέρνηση άφηναν να εννοηθεί ότι επιδιώκεται η αποκατάσταση καλού κλίματος για συναινετικές διαδικασίες, που θα επιτρέψουν τη Δευτέρα να συγκροτηθεί το νέο ΕΣΡ, ο κ. Παππάς εμφανίστηκε χθες (ΣΚΑΪ) ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της αντιπολίτευσης. Χρησιμοποίησε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και επέμεινε στην ορθότητα των επιλογών του και της νομοθεσίας του παρά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η εμφάνιση του κ. Παππά στην ουσία δυναμίτισε το κλίμα λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί μέσω της πρωτοβουλίας Βούτση και ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που μεταφράστηκαν σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα κατά τη συνεδρίαση.

Αίσθηση κόπωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρχίζει και διαμορφώνεται και γύρω από τον ανασχηματισμό. Καθώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας καλείται να επιλύσει έναν δύσκολο γρίφο μετακινήσεων υπουργών, αποπομπής κάποιων, εισόδου νέων στο σχήμα, θέλοντας με τις επιλογές του να στείλει και τα αντίστοιχα μηνύματα, ο χρόνος ανακοίνωσης των αλλαγών εξελίσσεται σε ανιαρό γαϊτανάκι. Αργά χθες βράδυ εντάθηκε η φημολογία για άμεσες εξελίξεις, ακόμα και σήμερα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δήλωναν ότι οι αλλαγές μετατίθενται χρονικά πιθανόν ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αισιοδοξία

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε, πάντως, χθες, αισιόδοξος όσον αφορά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και δήλωσε σε ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο «Εταίροι για τη Ανάπτυξη» ως δεδομένο ότι «τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος», για να προσθέσει ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι «αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τις μελλοντικές παρεμβάσεις σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή