Προς εμπλοκή διαρκείας με το ΕΣΡ

Προς εμπλοκή διαρκείας με το ΕΣΡ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκδηλωθείσες χθες νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης, μέσω τροπολογιών, με στόχο την άμβλυνση των δυσμενών για εκείνη εντυπώσεων από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να γεφυρώσουν το χάσμα με την αξιωματική αντιπολίτευση και, υπό το πρίσμα αυτό, η προγραμματισθείσα για την προσεχή Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, καταδικασμένη να αποδειχθεί ξανά άκαρπη.

Ειδικότερα, η κυβερνητική άρνηση να αποτυπωθεί ρητά σε τροπολογία ότι «καταργείται» και όχι απλώς «αναστέλλεται» η επίμαχη διάταξη του νόμου Παππά, που μετέφερε κατά παραβίαση του Συντάγματος τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στην εκτελεστική εξουσία, αποτέλεσε αιτία να την καταψηφίσει η Ν.Δ., αλλά και το Ποτάμι, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ωστόσο να κάνει την έκπληξη: Αν και έως την τελευταία στιγμή ζητούσε επίσης την αλλαγή της ορολογίας και την υιοθέτηση της λέξης «κατάργηση», υπερψήφισε την τροπολογία. Σημειώνεται πως η ψηφοφορία στην Ολομέλεια δεν ήταν ονομαστική, γεγονός το οποίο θεωρείται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά από το να καταγραφούν «διαρροές», δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό «ναι», όπως εκφράστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ανδρ. Λοβέρδο, δεν καλύπτει το σύνολο των βουλευτών του κόμματος.

«Αυτό που θέλετε είναι να φτιάξετε ένα ελεγχόμενο από εσάς Συμβούλιο και να ελέγξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πλέον μέσω ενός τέτοιου ΕΣΡ. Με κομματικά στελέχη, όπως είναι ο κ. Μουλόπουλος, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Αν σκοπός σας είναι να μας παρασύρετε σε ένα ελεγχόμενο ΕΣΡ για να εφαρμοστεί ο νόμος σας, σας διαβεβαιώ ότι η Ν.Δ. θα σας εμποδίσει να το πραγματοποιήσετε», τόνισε από νωρίς ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Είστε σε πανικό. Θέλετε ΕΣΡ μεταφορέα των απόψεών σας», έλεγε κατά την έναρξη της συνεδρίασης και ο κ. Λοβέρδος. «Εμείς δεν θέλουμε ελεγχόμενο ΕΣΡ. Γι’ αυτό προτείναμε Πολύδωρα, Μορώνη και δεχθήκαμε αντικατάσταση του κ. Μουλόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος.

Προκειμένου να αποκρούσει την κριτική και να δημιουργήσει αίσθηση διαλλακτικότητας, η κυβέρνηση με μία δεύτερη υπουργική και με μία βουλευτική τροπολογία –που έσπευσε να αποδεχθεί ο κ. Ν. Παππάς– νομοθέτησε την πρόβλεψη να είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ τόσο για τον αριθμό των αδειών όσο και για την τιμή εκκίνησης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Χ.Α. καταψήφισε όλες τις τροπολογίες, η Ενωση Κεντρώων καταψήφισε τις δύο τελευταίες και δήλωσε «παρών» σε εκείνη με την «αναστολή ισχύος της κρίσιμης διάταξης του αρχικού νόμου», ενώ το ΚΚΕ ψήφισε σε όλα «παρών», όπως είχε προαναγγείλει και παγίως πράττει.

Στην πολύωρη διαδικασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η ένταση ήταν διάχυτη και πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν. Κατά τη διάρκειά της και σε παρέμβασή του, ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση είτε άμεσα να προβεί με τρόπο ευθύ στην κατάργηση του νόμου είτε να μην κάνει τίποτε έως να δημοσιοποιηθεί με κάθε λεπτομέρειά της η απόφαση του ΣτΕ. Στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «θεσμική χυδαιότητα» και για «έγκλημα κατά των θεσμών».

Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε και σε άλλη στιγμή, όταν ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα, υποστηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, στράφηκε εναντίον όσων ασκούν κριτική ενώ παλαιότερα ήταν μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων: μίλησε για «βαθιά προσβλητική και διχαστική» ομιλία του κ. Βούτση.

«Σταματήστε τις απόπειρες πραξικοπήματος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. «Κύριε Παππά, είστε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία, κυρίως λόγω της κάλυψης που σας παρέχει ο πρωθυπουργός. Θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας», προσέθεσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το πρόβλημα για τη δημοκρατία ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ», απάντησε ο κ. Παππάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή