Αναφορές από Τσελίκ σε «τουρκική» μειονότητα

Αναφορές από Τσελίκ σε «τουρκική» μειονότητα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό κλίμα στις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, όσο και με τον ομόλογό του Ν. Ξυδάκη, δεν είχε καμία σχέση με τις διαρροές που έκανε αργότερα στους Τούρκους δημοσιoγράφους που τον συνόδευαν στην Αθήνα για την επίσκεψή του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο κ. Τσελίκ μίλησε για γκιουλενικούς που «επιχειρούν να διαιρέσουν την “τουρκική” μειονότητα στη Δυτ. Θράκη», τονίζοντας ότι ενημέρωσε σχετικά και τους Ελληνες συνομιλητές του. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ο κ. Τσελίκ είπε επίσης ότι για την Τουρκία δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να επιστραφούν στη χώρα του οι οκτώ πραξικοπηματίες που κρατούνται. Ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει και σε αυτόν τον τομέα με πλήρη ανεξαρτησία και με ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Σεβόμαστε τις διαδικασίες». Ο κ. Ξυδάκης έκανε μια έμμεση αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι «αυτό που περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση και τον φίλο τουρκικό λαό είναι ο διαρκής και σταθερός σεβασμός των διεθνών συνθηκών και του πλαισίου εντός του οποίου συμβιώνουμε». Ο κ. Τσελίκ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που είχε η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις 15 Ιουλίου. Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς, έπειτα από συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του κ. Βίτολντ Βαστσικόφσκι, με αφορμή ερώτημα για την άρνηση της Τουρκίας στη συνέχιση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είπε ότι «αυτό που λείπει στην τουρκική σκέψη είναι να μας πει ευθέως πώς αξιολογεί την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν συνέβαλαν στο να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων, γιατί να φύγουν;». Και πρόσθεσε πως «μόνος λόγος που μπορεί κάποιος να θέλει να φύγουν είναι για να μην υπάρχει αυτός ο έλεγχος. Και τη λέξη έλεγχο διαβάστε τη με όλους τους τρόπους που μπορείτε να την ερμηνεύσετε». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το πρωί, μεταξύ 11.20 και 11.50, σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές τουρκικών με ελληνικά F-16 στα νότια της Λήμνου, τα δυτικά και τα νότια της Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή