Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ από την ψήφιση των τροπολογιών Παππά

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ από την ψήφιση των τροπολογιών Παππά

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η στάση του κόμματος στη χθεσινή ψηφοφορία των τροπολογιών Παππά στη Βουλή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξαπέλυσε βολές κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη στάση της στην ψηφοφορία λέγοντας πως θα ψήφιζε «όχι» αν διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία.

Παράλληλα, τόνισε ότι κανείς δεν τον ρώτησε για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για να αποφασίσει.

«Είχα ζητήσει επίτηδες να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να αποφασίσει και όχι μόνος του ο εκπρόσωπος της παράταξης αλλά αυτό δεν έγινε. Εγώ θα ψήφιζα «όχι» αν διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία. Ελπίζω να συνέλθουν τα όργανα για να συζητήσουμε όπως γινόταν και επί των ημερών της δικής μου ηγεσίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και για κενά στη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπέμπει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη συλλογικότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως είναι θεματοφύλακας των διαδικασιών.

«Όταν κατηγορούμε τους άλλους για τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση θα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα» είπε επίσης και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα και δεν έκανε μια διαδρομή κομματικά προστατευμένη.

Ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα βέλη του και κατά του νόμου Παππά. «Δεν έχω ασκήσει απλώς κριτική.  Είμαι στην πρώτη γραμμή κατά ενός εγχειρήματος βαθιά αντιδημοκρατικού και επικίνδυνου. Ζητήσαμε η κυβέρνηση να προσαρμοστεί στην απόφαση του ΣτΕ.  Η σύμφωνη γνώμη δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα που αναφέρει το Σύνταγμα» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας πως «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». «Δεν υπάρχει λύση από την παρούσα Βουλή» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ενόψει της συνεδρίασης των προέδρων για συγκρότηση ΕΣΡ τη Δευτέρα είπε ότι «μένει στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση».

Ο κύριος Βενιζέλος επέκρινε συνολικότερα τη στάση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να δείχνουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τη ΝΔ αυτό είναι δεύτερη πλάνη χειρότερη από την πρώτη.

Είπε ακόμη ότι στις εκλογές προτιμά να κερδίσει ο δικός μας χώρος η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, αλλά αν είναι να κερδίσει μια παράταξη που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη δικαιοσύνη, προτιμά να κερδίσει μια άλλη παράταξη που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Τόνισε όμως ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν αποτελεί λύση για τον τόπο και χρειάζεται ο καθοριστικός εθνικός ρόλος του μεσαίου δημοκρατικού χώρου.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, αν προχωρήσουν οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πολιτική υπολογίζοντας τα πράγματα ψυχρά, ή πολιτικά συγκυριακά. Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα με τον κ. Παπανδρέου και τις απόψεις των συνεργατών του δεν είναι αμιγώς πολιτικό αλλά ηθικό και ιστορικό.

Υπάρχουν κάποιοι από το χώρο του κ Παπανδρέου που δείχνουν κάποιους ότι δήθεν έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν βλέπουν είπε, ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν το 2007 τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.

Αναφερόμενος τέλος στην κατηγορία πως ο ίδιος συμπλέει με τη ΝΔ την χαρακτήρισε «αφελή» και υποστήριξε πως «η ΝΔ προσχώρησε στις θέσεις μας».

Αιχμές και από Χειμωνά για τη στάση ΠΑΣΟΚ

Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τις τροπολογίες Παππά πήρε και ο γραμματέας Πολιτισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Θανάσης Χειμωνάς.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θανάσης Χειμωνάς σημείωσε πως ενώ είναι στο κόμμα από το 2012 είναι η πρώτη φορά που ντρέπεται γι' αυτό.

«Είμαι στο ΠΑΣΟΚ απο το 2012. Για πρώτη φορά ντρέπομαι για το κόμμα μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ από την ψήφιση των τροπολογιών Παππά-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή