E.Ε.: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

E.Ε.: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ευρωπαίος αξιωματούχος σε σημερινή ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε μέσα στο 2016. Θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και δεν θα είναι εύκολο καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις» είπε ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικούς στόχους για το 2017-2018 κλπ.

Το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου είναι το τελευταίο του 2016 και για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Συγχρόνως ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου. «Είναι εφικτό, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το μόνο πλάνο και χρονοδιάγραμμα είναι αυτό της συμφωνίας του Μαΐου είπε και διευκρίνισε ότι όταν μιλάει για χρέος αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Όσον αφορά το άνοιγμα του ασφαλιστικού στην δεύτερη αξιολόγηση  ανέφερε πως «κάποιοι έβαλαν τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup  κ. Ντάισελμπλουμ στο google translate και δεν κατάλαβαν τι έλεγε» αλλά ότι θα συζητηθούν η αναδιαμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, γιατί θα δώσει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Για τη συνεδρίαση του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, είπε ότι επειδή η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα για την Ελλάδα προς συζήτηση. Δεν απέκλεισε, όμως, να γίνουν παρεμβάσεις υπουργών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή