Αναστασιάδης για Κυπριακό: Δεν θα υπάρξει πολυμερής αν δεν σημειωθεί πρόοδος

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Δεν θα υπάρξει πολυμερής αν δεν σημειωθεί πρόοδος

6' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις εξελίξεις στο κυπριακό μίλησε σε διακαναλική διάσκεψη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην πρόοδο που επετεύχθη, τις συναντιλήψεις αλλά και τις αποκλίσεις.

Η καταληκτική ομιλία του Προέδρου

Μεταβαίνω στην Ελβετία και με την αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ να δημιουργήσουμε συνθήκες που ξεπερνούν τις ανησυχίες. Δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες που υπάρχουν στον λαό και θα δώσω το άπαν των δυνάμεων μου για να φέρω μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους. Επιθυμία μας είναι να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό ανέφερε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά και την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου.

Εδαφικό και κριτήρια

Η Έλλη Κοτζαμάνη μιλώντας για το εδαφικό επεσήμανε  οτι ο Νίκος Αναστασιάδης έλεγε οτι θα έπρεπε να είναι υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία η Μόρφου κάτι το οποίο απορρίπτει ο κ. Ακιντζί και μιλά για μία Μόρφου υπό ομοσπονδιακή ομπρέλα. Διερωτήθηκε ποιό το ελάχιστο σημείο που θα δεχτεί η ε/κ πλευρά στη Μόρφου

Τέτοιες αναπροσαρμογές που να επιτρέπουν τον μέγιστον αριθμό Ε/κ να επιστρέψουν είπε ο κ. Αναστασιάδης. Δεν θα μπω στη διαδικασία δια αέρος να μιλώ για ονόματα ανέφερε. Χωρίς ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές δεν είναι εύκολο να επιλυθεί το περιουσιακό. Να γίνει κατανοητό από τους συμπατριώτες μας πως οι ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές είναι απαραίτητες είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.Όπως ανέφερε η πρόταση Ταλάτ είναι ευρπόσδεκτη για την Καρπασία που και με βάση τη συμφωνία διέβλεπε τη διασφάλιση παραμονής 23.000 Καρπασιτών. 

Σήμερα ο Ακιντζί ενημέρωσε τους αρχηγούς των τ/κ κομμάτων. Ο Ταλάτ είπε συζήτηση χωρίς χάρτες και ημερομηνία για πενταμερή. Δεσμεύεστε οτι δεν θα προχωρήσετε σε ημερομηνία; 

Δεν είναι μόνο τα κριτήρια αλλά και ο χάρτης απάντησε. Συνεπώς για να υπάρξει επόμενο βήμα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Δεν θα δεχτώ πολυμερή αν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συμφωνία στα κριτήρια σημαίνει και κατάθεση χαρτών πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να μιλήσει για το ελάχιστο σημείο που θα δεχτεί η ε/κ πλευρά στη Μόρφου όταν υποβλήθηκε εκ νέου η ερώτηση, καθώς όπως είπε δεν πρόκειται να αποκαλύψει τη διαπραγματευτική τακτική. 

Πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το χάσμα στο θέμα των κριτηρίων; Ο κ. Αναστασιάδης είπε οτι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων διαφαίνεται να υπάρχει χάσμα. Να αφήσουμε να διαμορφωθεί η τυχόν πρόοδος ή απόκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε οτι δεν πρέπει η ε/κ πλευρά να προβεί δια αέρος σε αποκαλύψεις. Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε οτι δεν έχει συζητηθεί καθόλου το θέμα των κριτηρίων. 

Εμείς προχωρούμε με καλή θέληση επιδιώκοντας να πετύχουμε μια λύση που θα πετύχει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σύγχρονο κράτος που δεν θα επιτρέπει εγγυητές ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός οτι ο. Ακιντζί κάνει λόγο για εγγυήσεις. Δεν θεωρώ οτι απαιτούνται οι όποιες εγγυήσεις είπε ο ΠτΔ αλλά επεσήμανε οτι έχουν εισηγηθεί τρόπους στο ενδεχόμενο πιθανών κρουσμάτων, φτάνοντας ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για περαιτέρω μέτρα. Επιμένουμε και είναι θέση μας οτι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής ασφάλεια για την επομένη της λύσης ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Η δική μας πλευρά εδώ και 42 χρόνια καταβάλλει προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση γιατί όλοι οι ηγέτες αντιλαμβάνονταν τους κινδύνους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ανέφερε ο Πτδ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός οτι το κλειδί είναι στην Άγκυρα. 

Ασφάλεια

Ποιοι οι μηχανισμοί για να υπάρξει η ασφάλεια; Ποιός θα έχει την εποπτεία ειδικότερα με για την αποχώρηση στρατευμάτων;

Είπα επαρκής ασφάλεια ως προς την υλοποίηση. Αυτό που μελετούν τα ΗΕ είναι η ομαλή εξέλιξη στην υλοποίηση της λύσης επανεγκατάσταση προσφύγων αποχώρηση στρατευμάτων, ενισχυμένη εντολή επί του εφάφους όσον αφορά την υλοποιήση των συμφωνηθέντων είτε το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε διεθνής οργανισμός να αναλάβει αυτό το έργο λέει ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως επεσήμανε ο Πτδ πέραν των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων που θα υπάρχουν είναι και η ομοσπονδιακή ασυτνομία επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης. Εισηγηθήκαμε μία δύναμη ειρηνευτική των ΗΕ που θα παρεμβαίνει και αν δεν υπάρχει λύση με αυτό η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Κάποιος θα μπορούσε να σας έλεγε οτι υποβαθμίσατε τη δυναμική που αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες ο κ. Ερντογάν ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγή σημειώνοντας το ζήτημα του Μπαρμπαρός. 

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε οτι εκτιμώντας τις όλες συμπεριφορές καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο να επιλυθεί το κυπριακό καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται. Και μία κακή λύση εμπεριέχει κινδύνους όπως και η μη λύση ανέφερε. Πάω με καλή θέληση να διαπραγματευτώ μία καλή λύση. Κάτω από απειλές δεν πρόκειται να υποχωρήσω είπε ο Πτδ σημειώνοντας την αποφασιστικότητα του για δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους. 

Θα αντιμετωπίσω τις καταστάσεις όπως θα διαμορφώνονται ανέφερε ο Πτδ κληθείς να απαντήσει σε ποιό σημείο ενδεχομένως να αποχωρήσει. Ξεκαθάρισε οτι αν δεν υπάρχει πρόοδος δεν θα προχωρήσει. 

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο  απειλών για καθορισμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ξεκαθάρισε οτι ο ίδιος δεν δέχεται πιέσεις ούτε απειλές. 

Η διαπραγμάτευση στην Ελβετία είναι κρίσιμη καμπή. Επειδή γίνεται λόγος για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Ποιά πρόοδο θα θεωρήσετε επαρκή κληθηκε να απαντήσει ο Πτδ. Πρόοδος σημαίνει τέτοια σύγκλιση στο εδαφικό για κατάθεση χαρτών αλλά και την προοπτική οτι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία απάντησε. Πέραν του εδαφικού θα πρέπει να δούμε και το περιουσιακό επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης ώστε να υπάρχει το αίσθημα λύσης. 

Ποιό χρονικό ορίζοντα βλεπετε για να τελεσφορίσει η διαδικασία; Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε οτι δεν μπορεί να βάλει ο ίδιος χρονοδιάγραμμα και επεσήμανε ωστόσο οτι το συντομότερο είναι το καλύτερο.  Αν δεν επετεύχθη η λύση είναι εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας ανέφερε. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους ανέφερε το σημαντικό είναι η αποφασιστικότητα και βούληση που έχουμε ανέφερε ο Πτδ. 

Ενδιάμεση λύση

Στο κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης ο Πτδ ανέφερε οτι δεν προχώρησε σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον κ. Ακιντζί καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να θεωρείτο ενδιάμεση λύση. Πρόθεσή μας είναι η συνέχιση και κατάληξη το συντομότερο δυνατό αρκεί να υπάρξει η ανταπόκριση στις ανησυχίες των Τ/κ ανέφερε, επισημαίνοντας οτι η ε/κ έδωσε ιδιαίτερη βάση στις ανησυχίες των Τ/κ και εξήγησε οτι και η άλλη πλευρά πρέπει να δει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς. 

Θέλω να συμβουλεύσω να μην καλλιεργούμε αβάσιμους φόβους στον λαό ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις κριτικές που δέχεται. Αβάσιμη επιχειρηματολογία που περνά μέσα από την κινδυνολογία δεν θεωρώ οτι είναι η σοφότερη συνταγή για το καλό του τόπου ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

 Οικονομία: 

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο έχει συζητηθεί το χρέος της τ/κ πλευράς προς την Τουρκία ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε οτι δε μπορεί καμια των κοινοτήτων οτι η άλλη πλευρά θα πληρώσει υποχρεώσεις δικές της. Η δική μας θέση είναι πως είναι θέμα αποκλειστικά των Τ/κ και της Τουρκίας και είναι το λιγότερο δύσκολο να διευθετηθεί. Όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης μάνα και παιδί θα βρουν τρόπο να το λύσουν.

Πρώτη φορά εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας οτι πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην τ/κ πλευρά σε οτι αφορά την οικονομία. Αυτό που λέω και είναι ένα γεγονός είπε ο Πτδ είναι οτι γίνονται μελέτες στην οικονομία όχι μόνο από τη δική μας πλευρά. Ξεκαθάρισε οτι δεν πρόκειται να μπουμε σε δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο. 

Έχει υπολογιστεί κατα προσέγγιση πόσο θα είναι το κόστος οι πολίτες δεν θα επωμιστούν κανένα κόστος της λύσης; Ο Πτδ επεσήμανε οτι γίνονται μελέτες για το τι θα στοιχίσει η λύση για επανεγκατάσταση αποζημειώσεις λειτουργικά έξοδα. Όσον αφορά το κόστος της λύσης θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε είπε οτι είναι εκ των όνουκ άνευ το ταμείο να είναι έτοιμο κατά τη μέρα που θα κατατεθεί η πρόταση λύσης του κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο φοβάται πώς θα συντηρεί τρεις κυβερνήσεις βουλές ο Πτδ επεσήμανε πως δεν πρόκειται να αφήσει τη λύση εξαιτίας ενός ενδεχόμενου κινδύνου. Σημείωσε οτι με το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταρρύθμισης δήμων θα εξοικονομηθούν χρήματα. Δεν είναι απαγορευτικό δεν είναι βιώσιμο το σύστημα. Όπως επεσήμανε οι ομοσπονδίες είναι από τα πλουσιότερα κράτη. Θα έχει κόστος αλλά αυτό το κόστος δε μπορεί να αποτρέψει την προσπάθειά μας για την επίλυση του κυπριακού.  

Κληθείς να απαντήσει πόσοι έποικοι περισσεύουν αν θα αποχωρήσουν ή όχι, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε οτι το κράτος θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παραχώρηση υπηκοότητας. Θα υπάρχει πλήρης έλεγχος ποιοί είναι ποιοί εισέρχονται ανέφερε ο Πτδ. Όσον αφορά κάποιους Τούρκους εργάτες θα πρέπει να ανανεωθεί η άδεια παραμονής τους ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή