Χωρίς καθυστερήσεις η διαπραγμάτευση

Χωρίς καθυστερήσεις η διαπραγμάτευση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι σαφής η πρόθεση του πρωθυπουργού να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπου τα δύο σοβαρότερα μέτωπα είναι αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών (προϋπολογισμός 2017, Μεσοπρόθεσμο, χρέος) και Εργασίας (εργασιακά και προνοιακά επιδόματα).

Στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δεν υπάρχουν αλλαγές, αφού και ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης παραμένουν στις θέσεις τους. Η αντικατάσταση του αρμοδίου για τα φορολογικά θέματα κ. Αλεξιάδη από τη βουλευτή Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου δεν επηρεάζει τη διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι ο κ. Χουλιαράκης είχε αναλάβει και αυτό τον τομέα της οικονομικής πολιτικής στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, η νέα υπουργός Eφη Αχτσιόγλου ήταν έως χθες διευθύντρια του γραφείου του κ. Κατρούγκαλου και από αυτή τη θέση συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει σαφέστατη εικόνα των όσων έχουν προηγηθεί και δεν χρειάζεται χρόνο ενημέρωσης και προσαρμογής. Στη θέση της παραμένει, εξάλλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου, που έχει αναλάβει το έργο της αναδιάρθρωσης του προνοιακού χάρτη, με περικοπές επιδομάτων, επιβολή νέων εισοδηματικών κριτηρίων και κατάργηση όσων παροχών επικαλύπτονται, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ενα άλλο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές είναι ο μέχρι χθες επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό. Στα καθήκοντά του θα είναι ο συντονισμός των υπουργείων για την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

H κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του μήνα, ώστε να επικυρωθεί από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, προσδοκά ότι θα ανακοινωθούν τουλάχιστον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και θα αποφασιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, γεγονός που θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν, αφού το 2017 είναι έτος εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι από τον Μάρτιο και μετά οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα θα «παγώσει» έως τη διεξαγωγή των εκλογών, το φθινόπωρο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή