Το ελληνικό πρόβλημα περνάει από την… Ιταλία

Το ελληνικό πρόβλημα περνάει από την… Ιταλία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κάποιον τρόπο, άμεσο ή έμμεσο, η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας δεν περνάει από τη Γερμανία, στην παρούσα φάση, αλλά από την… Ιταλία. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μπορούν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι αν ο Ματέο Ρέντσι κερδίσει το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, στη χώρα του, την «επομένη» θα βάλει ψηλά στην ατζέντα του το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών. Αν το χάσει, τότε η προοπτική αυτή απομακρύνεται. Με ό,τι αυτό, ωστόσο, συνεπάγεται συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα για την ελληνική. Για πολλούς λόγους.

Ενας από αυτούς έχει να κάνει με τις κινήσεις ενός άλλου Ιταλού, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Ο οποίος ακολουθεί την επιτοκιακή πολιτική που ακολουθεί, «ίσως επειδή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την πραγματική κατάσταση της οικονομίας στην πατρίδα του», λένε όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, όμως, θα «σκάσει» και με άλλους τρόπους στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι ότι οι ιταλικές κάλπες θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το αν και πότε θα αποφασιστεί η χρονική επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Εννοείται ότι δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο, ωστόσο θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα.

Βεβαίως, τις τελευταίες εβδομάδες, η αξία μιας επέκτασης και η συνεπακόλουθη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα έχει αρχίσει να χάνει κάπως τη «γυαλάδα» των πρώτων ημερών. Για πολλούς, πλέον, δεν αποτελεί το κομβικό σημείο για την «αλλαγή του παιχνιδιού» στη χώρα μας, όπως αρχικά εθεωρείτο. Αλλά όπως και αν έχει, το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Ιταλίας θα κρίνει αν θα λειτουργήσει καταλυτικά, με τον τρόπο του για την επόμενη μέρα της χώρας.

Στο μεταξύ, όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε στενή ημερολογιακή σχέση μεταξύ τους. Προσέξτε:

• Στις 4 Δεκεμβρίου διεξάγεται το ιταλικό δημοψήφισμα.

• Στις 6 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε

• Στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και –μάλλον– αποφασίζει για τη χρονική επέκταση του QE, να μπορεί να εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα.

Κατά συνέπεια, οδεύουμε προς την τελική ευθεία, με άγνωστο προς το παρόν το αποτέλεσμα. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως τίποτα δεν θα παραμένει ίδιο μετά τις 4 Δεκεμβρίου. Ετσι κι αλλιώς, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αρκεί να σημειωθεί ότι με βάση τις αναλύσεις ξένων οίκων, αυτή τη στιγμή περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν «παράγουν» οι ίδιες αρκετό χρήμα για να επιβιώσουν. Το σύνηθες μότο των διοικήσεών τους είναι ότι «έχουμε ανάγκη από βοήθεια και όχι από νέους κανόνες». Αυτό ήταν και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το τελευταίο Global Financial Stability Report του ΔΝΤ. Ακόμα και χώρες όπου μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε κρατική παρέμβαση για τη διάσωση των τραπεζών τους, σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους. Οπως η Αυστρία, που «έβαλε στην άκρη» 650 εκατ., ώστε αν χρειαστούν, να στηρίξει άμεσα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή