Η «αναστολή» προσέφερε ευκαιρία στη Ν.Δ.

Η «αναστολή» προσέφερε ευκαιρία στη Ν.Δ.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκρουσιακή λογική και η πολιτική έπαρση του κ. Νίκου Παππά, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τη χωρίς ΕΣΡ διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, προσέφεραν ασφαλή διέξοδο στη Νέα Δημοκρατία, τη στιγμή που πολλοί στο εσωτερικό της διατύπωναν την άποψη ότι το κόμμα θα πρέπει να κλείσει αυτή την πολιτική παρτίδα, κεφαλαιοποιώντας τα ήδη πολλά πολιτικά κέρδη.

Οι αναφορές του κ. Παππά το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, όπου εμφανίστηκε σχεδόν σαν να μην είχε προηγηθεί η απόφαση του ΣτΕ και κυρίως η επιλογή του να επιμείνει στην «αναστολή» και να μην αποδεχθεί την «κατάργηση» των αντισυνταγματικών διατάξεων, νομιμοποίησαν την κριτική της Πειραιώς περί «αμετανόητου υπουργού Επικρατείας». Παράλληλα, προδιέγραψαν και την αρνητική στάση του κόμματος όχι μόνον στην Ολομέλεια αλλά και στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, η Ν.Δ. δεν θα αποδεχθεί την πρόταση του κ. Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης συνίσταται στη συγκρότηση ενός «πειθήνιου» ΕΣΡ, το οποίο ουσιαστικώς θα αναλάβει να υλοποιήσει όσα δεν μπόρεσε μόνος ο κ. Παππάς. Η διάρρηξη κάθε έννοιας εμπιστοσύνης είναι πλέον και το ισχυρότερο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική και επικοινωνιακή διελκυστίνδα πάνω από το τηλεοπτικό τοπίο.

Εσωστρέφεια

Τα νέα αυτά δεδομένα μοιάζουν να βάζουν τέλος –έστω προσωρινό– και στις εστίες εσωστρέφειας που πήγαν να φουντώσουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Η διαρροή, το βράδυ της Δευτέρας, της εκτίμησης του κ. Ευ. Μεϊμαράκη ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να επιδείξει θεσμική στάση και να κλείσει, μια ώρα αρχύτερα, το ζήτημα της συγκρότησης του Συμβουλίου, λίγο έλειψε να πυροδοτήσει εντάσεις. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει, πλέον, να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της και να μη βρεθεί σε θέση απολογουμένου. Η επιλογή δε των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να υπερψηφίσουν την πρόταση για το ΕΣΡ, υπό τον κ. Ροδόλφο Μορώνη, ενέτεινε –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– τον προβληματισμό των τεσσάρων «γαλάζιων» που συμμετείχαν στη διάσκεψη, οδηγώντας τελικά στην επιλογή του «παρών» αντί του «όχι». Αλλωστε, το όνομα «Μορώνης» είχε τεθεί προς ζύμωση από τον κ. Ν. Βούτση πολύ πριν από την επίσημη απόσυρση Πολύδωρα, ενώ ήταν και μέσα σε αυτά που η Ν.Δ. συζητούσε όταν η ίδια ως κυβέρνηση επεδίωξε να συγκροτήσει το ΕΣΡ.

Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναίνεσε ούτε για το ΕΣΡ ούτε για κάποια άλλη ανεξάρτητη αρχή, εξωθώντας τον Ευ. Μεϊμαράκη, ως πρόεδρο της Βουλής, να αναζητάει διέξοδο σε σκέψεις αλλαγής-διεύρυνσης της σύνθεσης της εν λόγω επιτροπής. Το ίδιο σενάριο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να διαμορφωθεί σχεδόν ελευθέρως.

Η ηγετική ομάδα υπό τον κ. Μητσοτάκη έσπευσε, νωρίς το πρωί της Τρίτης, να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΡ και για τον επικεφαλής στο πρόσωπο του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνου, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν διακρίνεται από αδιαλλαξία. Μάλιστα, στη Ν.Δ. δεν θα ήταν αρνητικοί και για τον κ. Μιχ. Σταθόπουλο (προτάθηκε από το Ποτάμι) εφόσον δημιουργείτο πλειοψηφία για το πρόσωπο του ακαδημαϊκού. Ωστόσο, όπως σημειώνεται αρμοδίως, ουδεμία συζήτηση θα υπάρξει για τα πρόσωπα πριν επιλυθούν τα μείζονα της συνταγματικής τάξης. Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται το «παρών» της προηγούμενης εβδομάδας να γίνει ακόμη και «όχι» στη διάσκεψη της Δευτέρας.

Ως προς τα εσωκομματικά, η ένταση που έχει σωρευτεί στον άξονα μεταξύ Πειραιώς, Προεδρικού και καραμανλικών (σ.σ.: παρά την επιλογή του Κ. Καραμανλή να «αδειάσει» την υποψηφιότητα Πολύδωρα) ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Σε αυτό συνέτειναν δημοσιεύματα αλλά και η προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων να αναδείξουν τη διαφορετική προσέγγιση Μεϊμαράκη. Η έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. αλλά και, κατά πληροφορίες, μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών «αρμοδίως» συνέβαλαν στο να πέσουν οι τόνοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή