To ντόμινο των αλλαγών του ανασχηματισμού…

To ντόμινο των αλλαγών του ανασχηματισμού…

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προτεραιότητα στο κλείσιμο, γρήγορα, της δεύτερης αξιολόγησης και η διατήρηση εκείνων των ισορροπιών που θα επιτρέψουν αυτό να γίνει υπαγόρευσαν τις επιλογές του κ. Αλέξη Τσίπρα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το τελικό σχήμα που διαμορφώθηκε είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί και τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η επιβράβευση της ομάδας πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι πλέον συγκεντρώνονται γύρω του σε έναν κλειστό κύκλο στο Μέγαρο Μαξίμου, η ενίσχυση του τμήματος της κυβέρνησης που έχει επιφορτιστεί τη διαπραγμάτευση με στελέχη με περισσότερο τεχνοκρατικό προσανατολισμό και, τέλος, η προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισορροπίες με το κόμμα και να αποφευχθούν μέτωπα από εκεί. Ο ανασχηματισμός εν πολλοίς στηρίχθηκε στην ανακύκλωση προσώπων και οι πραγματικές εκπλήξεις ήταν ελάχιστες. Οι πληροφορίες για πρόθεση του πρωθυπουργού να σηματοδοτήσει με τις επιλογές του ένα ευρύτερο πολιτικό άνοιγμα προς όμορες δυνάμεις δεν επιβεβαιώθηκαν στο ελάχιστο. Αντίθετα, είναι χαρακτηριστική η αποδυνάμωση των «πασοκογενών» στελεχών, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί ερωτήματα εάν το νέο σχήμα μπορεί να δώσει την τόσο αναγκαία για την κυβέρνηση νέα δυναμική, την επανεκκίνηση που πολλοί ανέμεναν με τον ανασχηματισμό και, κυρίως, να ανακόψει τη μεγάλη φθορά που η κυβέρνηση καταγράφει στις δημοσκοπήσεις, η οποία, πλέον, αποτυπώνεται και στις μετρήσεις που αφορούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο «αγκάθι» του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ο κ. Νίκος Φίλης, που βρέθηκε εκτός. Η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση αποτελεί σαφώς επιλογή εκτόνωσης της κρίσης με την Εκκλησία. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η διείσδυση που ο κ. Φίλης έχει στο κόμμα αλλά και η ευαισθησία σημαντικού μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί με αντιδράσεις. Πάντως, ο κ. Τσίπρας πέτυχε να αποτρέψει ένα άλλο μέτωπο, με επίκεντρο αυτή τη φορά τον Πάνο Σκουρλέτη. Η μετακίνησή του στο υπουργείο Εσωτερικών και η παραμονή του στην κυβέρνηση εξασφαλίζουν ότι η κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, δεν θα είναι τόσο έντονη.

Από το νέο σχήμα γίνεται σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει έναν πιο στενό έλεγχο του κυβερνητικού έργου, καθιστώντας το Μέγαρο Μαξίμου το απόλυτο στρατηγείο του. Εκεί, πλέον, με τη μετακίνηση του Τέρενς Κουίκ στο υπουργείο Εξωτερικών, συγκεντρώνονται αποκλειστικά οι πολύ στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι αναβαθμίστηκαν πλέον σε υπουργούς. Είναι σαφές ότι οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Λιάκος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που διατήρησε τη θέση του ως υπουργού Επικρατείας, αποτελούν την πρωθυπουργική ομάδα κρούσης. Σε σαφώς αναβαθμισμένο ρόλο στην ίδια ομάδα θα πρέπει να προστεθεί και ο Νίκος Παππάς. Ο επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής εξασφάλισε την υποστήριξη του πρωθυπουργού, ο οποίος δημιούργησε ένα υπερυπουργείο για τον στενό συνεργάτη του, αναθέτοντάς του και την ευθύνη να συνεχίσει να είναι αυτός που θα διαχειρίζεται το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επικροτώντας με αυτό τον τρόπο τους έως τώρα χειρισμούς του στο συγκεκριμένο θέμα, παρά την πολιτική ήττα στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση. Η περί τον κ. Τσίπρα ομάδα αναλαμβάνει το δύσκολο καθήκον να συντονίσει αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο, να καταστήσει περισσότερο εμφανή την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, να περιορίσει τις αστοχίες και, κυρίως, να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας του ίδιου του πρωθυπουργού από τη διαβρωτική επίδραση της διαχείρισης της καθημερινότητας.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι εμπιστεύεται απολύτως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ως ενισχυτικές της επιθυμίας του να τρέξει η διαδικασία με ταχείς ρυθμούς θεωρούνται οι τοποθετήσεις στην κυβέρνηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Στέργιου Πιτσιόρλα σε θέση υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο, ο οποίος αναβαθμίζεται, παρά το γεγονός ότι ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από το κόμμα αλλά και από τον Πάνο Σκουρλέτη. Επιπλέον, σημαντική στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης θεωρείται η τοποθέτηση της κ. Εφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας, δεδομένης της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μέσω Τwitter, προσδιόρισε ως βασικούς στόχους των αλλαγών στην κυβέρνηση την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Η απομάκρυνση του Δημήτρη Μάρδα, που είχε την ευθύνη προσέλκυσης επενδύσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, και της Θεοδώρας Τζάκρη, υφυπουργού Βιομηχανίας, αποτυπώνει τη χαμηλή αποτελεσματικότητα στον τομέα της ανάπτυξης, στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολύ, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση στην οικονομία. Οσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Τσίπρας θέλησε με τη μετακίνηση στελεχών, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Τρύφων Αλεξιάδης, να περιορίσει τις αντιδράσεις για πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δύσκολα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης και ταυτίστηκαν με δυσβάσταχτα μέτρα.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι με την απομάκρυνση στελεχών, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο κ. Τσίπρας σηματοδοτεί σταδιακή απομάκρυνση από τον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή, με την αξιοποίηση στελεχών όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στέλνει προς το κόμμα μήνυμα ότι αναγνωρίζεται η προσφορά όσων σταθερά στήριξαν την κυβέρνηση και τις δύσκολες επιλογές της από δημόσια βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή