Παπαδημητρίου: Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα παράλληλου νομίσματος

Παπαδημητρίου: Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα παράλληλου νομίσματος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος απέκλεισε, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Ερωτώμενος για το αν επιμείνει στην θέση του, την οποία είχε εκφράσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, σύμφωνα με την οποία θεωρούσε επιτακτική ανάγκη την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε: «Oχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

O νέος υπουργός Οικονομίας, είχε πει συγκεκριμένα σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Οι επιλογές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα «σχέδιο Β» θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του «σχεδίου Β’»

Μάλιστα, είχε προσθέσει πως η δική του άποψη είναι ότι «η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μ. Λαζαρίδη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε τον κ. Παπαδημητρίου «Βαρουφάκη νουμερο 2».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή