Αναβολή στο αδιέξοδο για το ΕΣΡ

Αναβολή στο αδιέξοδο για το ΕΣΡ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής αναφέρει ότι μετατίθεται χρονικά για την προσεχή Πέμπτη, η προγραμματισθείσα από ημερών Διάσκεψη των Προέδρων, αντικείμενο της οποίας θα ήταν η αναζήτηση της συνταγματικά προβλεπόμενης συναίνεσης (τα 4/5 των μελών) ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης:  «Μετατίθεται η προγραμματισμένη για αύριο Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 15:00, λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών αλλαγής της σύνθεσής της (εκλογή νέου Προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων)», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής Κ.Γαβρόγλου αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο, ενώ λέγεται πως θα χρειαστεί και «αντικατάσταση» του ΑΝΕΛίτη Β.Κόκκαλη γι’ ανάλογη αιτία.

Η επίκκληση των συγκεκριμένων διαδικαστικών λόγων, έρχεται περισσότερο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να λειτουργήσει ως άλλοθι μπροστά στην προοπτική να αποδειχθεί άκαρπη και η νέα προσπάθεια (έκτη κατά σειρά τους τελευταίους μήνες) για συγκρότηση της κρίσιμης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο Ανεξάρτητης Αρχής. Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου είχαν ήδη καταδείξει, σύμφωνα με την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί και επιλογές προκάλεσαν αδιέξοδα, εντός των οποίων εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη η διαδικασία για το ΕΣΡ. Ως τη στιγμή της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, καθοριστικής σημασίας για την ανακύκλωση των αδιεξόδων θεωρείτο η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει και νομοθετικά στην κατάργηση του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στον πυρήνα του είχε –ως γνωστόν- τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην εκτελεστική εξουσία για κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Οταν ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, από την οποία κατέστη σαφές πως το πεδίο των ΜΜΕ παραμένει στο χώρο ευθύνης του κ. Ν.Παππά – προσώπου το οποίο θεωρείται πως αποτελεί λόγω των χειρισμών του «κόκκινο πανί» για την αξιωματική αντιπολίτευση, η αίσθηση του αδιεξόδου βάθυναι περαιτέρω.

Η μη «κατάργηση»

Στην αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική αλλά και σε ορισμένα άλλα κόμματα, διαβλέπουν πίσω από αυτή την άρνηση και σε συνδυασμό με την επιμονή να παρουσιάζονται συχνά και πιεστικά διάφορες εκδοχές ως προς τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, την ανομολόγητη κυβερνητική επιθυμία να επιτύχει, όσα δεν κατάφερε μέσω της νομοθεσίας: δηλαδή να έχει ρόλο καθοριστικό στην διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ειδικά ως προς την πτυχή της ενημέρωσης, μέσω ενός ελεγχόμενου βάσει της συνθέσεώς του ΕΣΡ.

Η Νέα Δημοκρατία, ως προς αυτό, ήταν απολύτως σαφής κατά την πρόσφατη περιπετειώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας όταν και τέθηκαν προς συζήτηση τροπολογίες του υπουργού Επικρατείας για το επίμαχο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτική της πολιτικής στάσης της ΝΔ ήταν και η τοποθέτηση του κ. Γ.Κουμουτσάκου, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην παρέμβασή του ανέφερε ουσιαστικά πως «προαπαιτούμενο» για να υπάρξει ευρύττη συναίνεση και συγκρότηση ΕΣΡ είναι να συμφωνηθεί το θεσμικό πλαίσιο επί του οποίου και η Ανεξάρτητη Αρχή θα λειτουργεί. Η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως αναγκαία, μια και όπως ορίζει το Σύνταγμα για τη συγκρότηση των Ανεξαρτήτων Αρχών (δηλαδή και του ΕΣΡ) είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία των 4/5 της Διάσκεψης -με άλλα λόγια τουλάχιστον 19 θετικές ψήφοι. Μια πλειοψηφία η οποία δεδομένων των συσχετισμών δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη γαλάζια παράταξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, ως τώρα, η μεγαλύτερη πλειοψηφία επιτεύχθηκε στην προηγούμενη Διάσκεψη όταν και η τελική πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, συγκέντρωσε 16 θετικές ψήφους, καθώς την είχαν υποστηρίξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των τελευταίων 24ώρων στους διαδρόμους της Βουλής, στην αμέσως προσεχή Διάσκεψη, τα 16 «ναι» κάθε άλλο παρά πιθανό ενδεχόμενο θεωρείται να ξαναβρεθούν: Πληροφορίες αλλά και συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι προετοιμάζονται να προσέλθουν στη συνεδρίαση με τη θέση πως αν δεν διασφαλιστεί περιβάλλον πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΝΔ, δεν πρόκειται να αποδεχθούν αν όχι ούτε καν συζήτηση, τουλάχιστον την επανάληψη μιας «καταδικασμένης» εκ των προτέρων ψηφοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή