Παραδόσεις με παράπονα και εξαγγελίες

Παραδόσεις με παράπονα και εξαγγελίες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαρτοφυλάκιά τους παρέλαβαν χθες οι νέοι υπουργοί που έχουν μπροστά τους τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς να εκλείπουν οι αιχμές από ορισμένους απερχόμενους υπουργούς. Στους κόλπους των δανειστών, πάντως, οι αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Οικονομικών, Ενέργειας και Ναυτιλίας μεταφράστηκαν ως κίνηση του πρωθυπουργού για ταχεία ολοκλήρωση του ελέγχου.

Η νέα υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, αναλαμβάνοντας την «ηλεκτρική» καρέκλα από τον απερχόμενο υπουργό κ. Γ. Κατρούγκαλο, ανέφερε ως στόχους της την ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων που «ισοπεδώθηκαν το προηγούμενο διάστημα» και την απόκτηση ουσιαστικού περιεχομένου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το νέο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι στο επίκεντρο των συλλογικών προσπαθειών του υπουργείου θα τεθεί και η καθημερινότητα των πολιτών, με κεντρικό άξονα την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ενώ αναφερόμενη στο δύσκολο έργο της υλοποίησης της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση.

Την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων έθεσε ως κεντρικό στόχο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ο νέος υπουργός κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να γίνονται πάντα εντός ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται σχετικά με τις απόψεις που έχει διατυπώσει περί παράλληλου νομίσματος δήλωσε: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα. Οταν όμως καλούνται να υλοποιήσουν πρόγραμμα, βλέπουν ότι κάποια πράγματα που έχουν πει μπορεί να είναι λάθος. Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα και ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον γι’ αυτή την κυβέρνηση». Στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων αναφέρθηκε και ο νέος υφυπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ στο έργο του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός κ. Αλ. Χαρίτσης.

Η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε πως θα συνεχίσει το έργο του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Τρ. Αλεξιάδη. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την άμεση προώθηση των σχεδίων νόμου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα αδήλωτα εισοδήματα), καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Κατά «τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού»

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης αποχώρησε με επιθέσεις κατά της «τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού» και των ΜΜΕ, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να στηρίζει την άποψή του κατά της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ από όποια θέση βρεθεί στο εξής. «Φεύγουμε ευχαριστημένοι, με ψηλά το κεφάλι και πιστοί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2015» είπε ο κ. Σκουρλέτης και κάλεσε τον νέο υπουργό κ. Γ. Σταθάκη να συνεχίσει την πολιτική που χάραξε ο ίδιος. «Οι προκλήσεις είναι μπροστά, θα συνεχίσουμε πάνω στις στέρεες βάσεις και την ισχυρή παρακαταθήκη που άφησε ο Πάνος», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Με αιχμές για την αντικατάστασή του παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας στον κ. Π. Κουρουμπλή. «Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια» δήλωσε, ενώ αντί απολογισμού του έργου του έκανε ειδική αναφορά σε εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν. Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε την ηγεσία του Λιμενικού, τις ενώσεις των εφοπλιστών, των εργαζομένων και τα επιμελητήρια, να δουλέψουν όλοι μαζί για να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή