Εγκώμια, συγκίνηση, μεγάλα λόγια και εκτενείς απολογισμοί…

Εγκώμια, συγκίνηση, μεγάλα λόγια και εκτενείς απολογισμοί…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνηση αλλά και μεγαλοστομίες επικράτησαν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών από τον απερχόμενο Παναγιώτη Κουρουμπλή (που μετακινείται στο υπουργείο Ναυτιλίας) στον Πάνο Σκουρλέτη. Ο κ. Κουρουμπλής ξεκίνησε λέγοντας πως «η μοίρα των πολιτικών είναι να έρχονται και να φεύγουν» και προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση του έργου του υπουργείου, τονίζοντας ότι καταρτίστηκαν οκτώ νομοσχέδια, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως ο εκλογικός νόμος. Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης «στο κοινό πλαίσιο που μας δεσμεύει όλους και είναι οι προγραμματικές μας δηλώσεις, η εντολή της ψήφου του Σεπτεμβρίου 2015». Εκανε λόγο για «περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία παντού», σημειώνοντας ότι αυτό αφορά όχι μόνο την αυτοδιοίκηση αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην «ανοιχτή σχέση επικοινωνίας και ειλικρίνειας, η οποία είναι και η βάση πάνω στην οποία κάθε φορά θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον κόσμο». Και σε μια «φωτογραφική» αναφορά στο δημοψήφισμα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών είπε πως «σε δύσκολες στιγμές επιλέξαμε να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό κι εκείνος να αποφασίσει για τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας».

Με το… καλημέρα, τάχθηκε υπέρ της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη. «Καλώς οι δημόσιοι λειτουργοί τελούν υπό τη συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας», σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία της στην αντίστοιχη τελετή, ενώπιον του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη (αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας) και του κ. Π. Κουρουμπλή. Η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που επιβλήθηκαν εμμονικά από τις μνημονιακές πολιτικές το 2014, δεν είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις σελίδες του υπουργείου. Στόχος της κυβέρνησης «είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Μια δημόσια διοίκηση φιλική και ανοιχτή σε όλους, χωρίς προνομιακά συναλλασσόμενους μ’ αυτήν», τόνισε.

Με άμεση προτεραιότητα την άμεση ολοκλήρωση νομοθετημάτων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σταύρος Κοντονής. Ο νέος υπουργός, αφού έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, τον οποίο διαδέχθηκε, τόνισε πως προτεραιότητα θα αποτελέσει η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. «Μπορεί οι δικαστικές αποφάσεις να διαθέτουν υψηλή ποιότητα, οι ρυθμοί όμως απονομής της Δικαιοσύνης δημιουργούν μείζονα κοινωνικά προβλήματα», σημείωσε. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ειρήνη όταν σωρεία δικών είναι σε εκκρεμότητα και υπάρχουν φαινόμενα που συνιστούν οιονεί αρνησιδικία», συμπλήρωσε. Ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του σε νομοθετικό επίπεδο, με κορυφαίο το νομοθέτημα για το σύμφωνο συμβίωσης που επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και στις παρεμβάσεις για τις φυλακές.

«Συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή και στο ίδιο μοτίβο από το οποίο παραλαμβάνουμε», δήλωσε ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. «Δεν θα δεχθούμε να συνεχιστούν οι έκνομες καταστάσεις στον χώρο του αθλητισμού», υπογράμμισε. Ο απερχόμενος υφυπουργός κ. Κοντονής, που αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για «αθλιότητες 20 ετών που στηρίζονταν στο πελατειακό κράτος και στη διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας με αθλητικούς παράγοντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή