Κύπρος: Επί τάπητος το εδαφικό στο Μον Πελεράν

Κύπρος: Επί τάπητος το εδαφικό στο Μον Πελεράν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΑΝ. Ο «πρόλογος» των δύο πρώτων ημερών της μετάβασης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία λαμβάνει τέλος σήμερα, με τη συζήτηση να μπαίνει στον πυρήνα της, ήτοι στα κριτήρια του εδαφικού. Αυτό που προηγήθηκε τις προηγούμενες 48 ώρες ήταν συζήτηση επί των οκτώ θεμάτων όπως μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Ελβετία, με εκκρεμότητες που άπτονταν των κεφαλαίων του περιουσιακού (τέσσερα θέματα με διαφορές), της Ε.Ε., της διακυβέρνησης και της οικονομίας. Σημειώθηκε δε τόσο αξιοσημείωτη πρόοδος στο θέμα της οικονομίας (δημοσιονομικά-υποχρεώσεις ομόσπονδων πολιτειών κ.λπ.), που θεωρείται από πηγές πως βρισκόμαστε προ των πυλών καταγραφής μιας ακόμη σύγκλισης. Ανάλογο είναι και το συναίσθημα γύρω από τα θέματα της Ε.Ε., ενώ δεν έλειψε από τη συζήτηση και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Τι έπεται: Να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, ώστε αυτά να αποτυπωθούν κατόπιν σε χάρτη, που είναι η γραμμή της Λευκωσίας – πιθανή διασύνδεση εδαφικού με ασφάλεια και εγγυήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, λέει αντίστοιχα το πρώτο σενάριο, ή παρουσίαση χάρτη που θα καταδεικνύει επιστροφή περίκλειστης πόλης Αμμοχώστου και νεκρής ζώνης, το δεύτερο. Αυτά τα δύο σενάρια, εν γένει δηλαδή η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα κρίνει αν υπάρξει πρόοδος ή κρίση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν. Εξ ου και η εντατική προετοιμασία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για όλα τα ενδεχόμενα.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνοκυπριακές θέσεις δεν έχουν να κάνουν αυτήν τη στιγμή με ποσοστό επί του εδάφους, αν και είναι σημαντικό, αλλά όχι το πρώτο κριτήριο, όσο με τον αριθμό των προσφύγων και των περιουσιών που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ποσοστό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με το οποίο η Λευκωσία θα μπει στη διαπραγμάτευση υπάρχει, αλλά με τη συζήτηση να ξεκινάει σήμερα αυτό δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα. Σημειώνεται πως τα κριτήρια έχουν κατατεθεί ήδη. Απλώς θα μπουν πλέον σε σειρά προτεραιότητας όταν, από την άλλη, το θέμα του χάρτη απασχόλησε και την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την ομάδα να συζητάει αν θα πρέπει ξεκινήσει η συζήτηση με χάρτη ή όχι. Φαίνεται πως αυτό που προκρίθηκε είναι πρώτα να ξεκινήσει η διαδικασία με τα κριτήρια και μετά, αν υπάρχει συμφωνία, να αποτυπωθούν σε χάρτη, ενώ πληροφορίες από ελληνοκυπριακές πηγές λένε πως δεν θα γίνει συζήτηση με τοπωνύμια και περιοχές. Σύμφωνα, πάντως, με ενημέρωση της «Κ» από την Τουρκία, τα περιθώρια Ακιντζί στο εδαφικό δεν φαίνεται να είναι μεγάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή