Κυπριακό: μικρή πρόοδος στο εδαφικό

Κυπριακό: μικρή πρόοδος στο εδαφικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΕΝ. Ενώ η χθεσινή μέρα αναμενόταν να κρίνει πολλά στο Μον Πελερέν αναφορικά με τη συζήτηση στο εδαφικό, εντούτοις κρίνεται πως επί της ουσίας σημειώθηκε συγκρατημένη πρόοδος. Παράλληλη, δε, αυτής των συζητήσεων που προηγήθηκαν τις τρεις πρώτες μέρες και που αφορούσαν εκκρεμότητες στα θέματα Ε.Ε., διακυβέρνησης, οικονομίας και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, αλλά με μία ουσιώδη διαφορά. Εκπονήθηκε ένα κοινό έγγραφο, όπως συνέβαινε και κατά τις λοιπές συζητήσεις του Κυπριακού ανάμεσα στις δύο πλευρές στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με κόκκινα και μπλε για να γίνουν μαύρα, που δόθηκε στους δύο ηγέτες για να ξεκινήσουν. Τα μπλε είναι τα σημεία της ελληνοκυπριακής πλευράς, τα κόκκινα της τουρκοκυπριακής και τα μαύρα συμβολίζουν το χρώμα στο οποίο θέλουν να καταλήξουν, εκείνο της σύγκλισης. Μάλιστα, στις παραγράφους του εγγράφου γίνεται λεπτομερής επεξήγηση για το πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο πλευρές, πέραν της απλής καταγραφής των συμφωνιών -διαφωνιών. Η συζήτηση γενικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», έγινε σε καλό κλίμα, ενώ επίσης σημαντικό είναι ότι έγινε ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στους διαπραγματευτές, που χαρακτηρίζονται πλέον ως πιο δομημένα. Η χθεσινή συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού ξεκίνησε στις 10 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι καθώς και το απόγευμα, ενώ συνεχίζεται και σήμερα.

Με άξονα την Παρασκευή

Υπάρχουν διαφορές που είναι και αναμενόμενες, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», αναφορικά με το πού βρίσκεται η συζήτηση στην ουσία της, για τα κριτήρια του εδαφικού. Προτεραιότητα για τη Λευκωσία παραμένει η επιστροφή προσφύγων και περιουσιών κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση και όχι το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί. Τονίζεται, πάντως, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βαδίζει έχοντας κατά νου τον χάρτη του σχεδίου Ανάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ίδια. «Δεν υπήρξε καμία συμφωνία, είναι νωρίς ακόμη, αλλά η συζήτηση ήταν πολύ καλή», τονίζεται από αρμόδιες πηγές. Εκείνο που δεσπόζει είναι με άξονα την Παρασκευή, τι πρόοδο αναμένει ή με ποία πρόοδο θα είναι ικανοποιημένη η Λευκωσία. Αν υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια που να μπορούν να αποτυπωθούν σε χάρτη, τότε την Παρασκευή θα γίνει γνωστή συμφωνία για παρακάτω.

Τις τελευταίες ώρες στο Μον Πελερέν της Ελβετίας ακούστηκε έντονα η είδηση αναφορικά με την ύπαρξη εγγράφου που όριζε λίγο έως πολύ το τι θα συζητούνταν στην Ελβετία και ότι θα υπάρξει ημερομηνία για ασφάλεια και εγγυήσεις. Η πληροφορία έφτασε αστραπιαία στο ελβετικό θέρετρο, όμως διαψεύδεται από αρμόδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή