«Πιο δύσκολη η υπόθεση του χρέους»

«Πιο δύσκολη η υπόθεση του χρέους»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέο σκηνικό που διαμορφώνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρώπη, την Ελλάδα και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που βασίζονταν στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης για την υπόθεση του ελληνικού χρέους, ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης του άτυπου συντονιστικού οργάνου της Ν.Δ. υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στο ίδιο «μπρεϊνστόρμινγκ» τα στελέχη της Ν.Δ. εξέφρασαν ανησυχία και έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι δύο συστημικές τράπεζες παραμένουν ακέφαλες, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Τραμπ, επισήμως, πηγές της Πειραιώς έκαναν λόγο για «πολύ σημαντικό διεθνές γεγονός» και υπογράμμιζαν ότι η Ν.Δ. προσδοκά «στη συνέχιση και ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ». Στη συγχαρητήρια επιστολή που απηύθυνε προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρεται στους δεσμούς φιλίας που βασίζονται «στην αδιαπραγμάτευτη προσήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ στις κοινές αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτύσσονται περισσότερο επ’ ωφελεία των δύο λαών.

Η εκτίμηση που εκφράστηκε από τους μετέχοντες στο χθεσινό συντονιστικό ήταν ότι επρόκειτο για αντισυστημική ψήφο και πως η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει να δει τα δείγματα γραφής του κ. Τραμπ και κυρίως τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την προεδρία του για να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις προθέσεις του νέου προέδρου. Το μόνο βέβαιο, πάντως, και σε αυτό υπήρξε πλήρης ομοφωνία, είναι ότι η εκλογή Τραμπ θα δυσκολέψει την κυβέρνηση, κυρίως στην προσπάθειά της να οικοδομήσει ένα πειστικό αφήγημα για τη διευθέτηση του χρέους.

Συζήτηση έγινε στο συντονιστικό και για τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων που άρχισε λίγο αργότερα, καθώς ήδη από την Τετάρτη διαφαινόταν αχτίδα ελπίδας για ξεκλείδωμα της διαδικασίας και διάθεση της κυβέρνησης να δεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής να τεθεί ο Αθ. Κουτρομάνος. Εκφράστηκαν μεν αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση επιδιώκει ειλικρινώς τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, ωστόσο τα στελέχη της Ν.Δ. επανέλαβαν ότι η Πειραιώς έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να συναινέσει, εφόσον δεν υπάρξει κυβερνητικό «καπέλωμα» του ΕΣΡ και η κυβέρνηση δηλώσει επισήμως ότι καταργεί τον περιορισμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, όπως και έγινε αργότερα.

Θολό, αντιθέτως, έκριναν τα στελέχη της Ν.Δ. το τοπίο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση εστιάστηκε στα προβλήματα της οικονομίας και κυρίως στις καθυστερήσεις στη στελέχωση των διοικήσεων δύο συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Πειραιώς. Στη σύσκεψη, πάντως, τα στελέχη της Ν.Δ. απέδωσαν ευθύνες όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους θεσμούς για το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι «ακέφαλες» εδώ και μήνες. Ο προβληματισμός εκφράστηκε αργότερα και δημοσίως με σχετική ανακοίνωση του Χρ. Σταϊκούρα, στην οποία υπάρχουν αιχμές για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση που δίνει μεγαλύτερο ρόλο στους θεσμούς για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τους δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στη διοικητική εκκρεμότητα με τις δύο τράπεζες. Την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων έθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, ως μία από τις προτεραιότητες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διευκόλυνση του επιχειρείν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή