Δεν δόθηκαν εδαφικά ποσοστά

Δεν δόθηκαν εδαφικά ποσοστά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΕΝ. Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα χθες αναφορικά με τις συνομιλίες για το εδαφικό στο ελβετικό θέρετρο. Αν έχει γίνει πρόοδος, ποια είναι αυτή, αν δόθηκαν εδαφικά ποσοστά από τους Τουρκοκυπρίους και τι μέλλει γενέσθαι σήμερα, που είναι η τελευταία ημέρα. Ξεκινώντας από το τελευταίο, τα χρονικά περιθώρια έφτασαν πλέον στα όριά τους. Οι πληροφορίες για παράταση δεν επιβεβαιώθηκαν και οι αποστολές αναχωρούν αύριο μεσημέρι. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο χαμένος χρόνος αφορούσε την προετοιμασία του κοινού εγγράφου με τα μπλε και τα κόκκινα σημεία προς αναζήτηση σύγκλισης, ενώ σύντομες ήταν και οι τελευταίες συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί, με εκείνη της Τετάρτης το βράδυ να μην ξεπερνά τη μισή ώρα. Από την άλλη πλευρά, είναι ενδεικτικό πως συναντήσεις μεταξύ των δύο λαμβάνουν χώρα και κατά μόνας. Ως προς το αν δόθηκαν εδαφικά ποσοστά από τους Τουρκοκυπρίους, με το ξεκαθάρισμα να γίνεται αργά το απόγευμα χθες, η απάντηση είναι αρνητική. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ως πρώτη διαπραγματευτική θέση έχει εγείρει τη διεκδίκηση εδαφικού ποσοστού, αλλά βασική αξίωση παραμένει βέβαια και η επιστροφή προσφύγων και περιουσιών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σήμερα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην κορυφή του Μον Πελερέν και το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι αποστολές. Τηρουμένου και του προγράμματος που έχουν εκπονήσει τα Ηνωμένα Εθνη, οι διαπραγματευτικές ομάδες και οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία χθες το βράδυ να μεταβούν για δείπνο, πρώτη φορά εκτός ξενοδοχείου, στην περιοχή Montreux. Παράλληλα, όμως, τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια απασχόλησαν δηλώσεις από αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως του Τσαβούσογλου χθες, ο οποίος επανέλαβε άλλη μία φορά την ακλόνητη θέση της Τουρκίας για αλλαγές στο σύστημα εγγυήσεων. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και άλλες δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας –ενώ η διαδικασία στο Μον Πελερέν βρίσκεται σε εξέλιξη–, οι οποίες όμως κινούνται στο πλαίσιο των όσων ειπώθηκαν ανάμεσα σε Ακιντζί και Ερντογάν στην Τουρκία.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως δόθηκαν οδηγίες για ελάχιστες μετακινήσεις από τις θέσεις για το εδαφικό. Πλέον, αν οι προηγούμενες μέρες ήταν καθοριστικές ως προς τις συνομιλίες, η σημερινή μέρα αναμένεται να κρίνει και τη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή