Σβίγκου: «Το σαμποτάζ της ΝΔ για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου απέτυχε»

Σβίγκου: «Το σαμποτάζ της ΝΔ για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου απέτυχε»

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά "κάλλιο αργά παρά ποτέ", συγκροτείται επιτέλους ΕΣΡ», επισημαίνει σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 FM» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Σημειώνει ότι «αυτοί που οφείλουν να θεωρούν εαυτούς "δικαιωμένους" είναι εκείνοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να συγκροτηθεί ΕΣΡ», θυμίζοντας ότι πριν από 11-12 μήνες, που έγινε η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, «ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κλειστές τις πόρτες της συναίνεσης από τη ΝΔ». Αναφερόμενη στα θέματα της οικονομίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του κ. Ράις, διαψεύδουν τα περί τέταρτου μνημονίου, περί νέων μέτρων κ.λπ.», ενώ τονίζει ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο πρέπει να αποφασιστούν τώρα, προκειμένου να δοθεί ένα σήμα σταθεροποίησης της οικονομίας, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση «με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα βάρη στους Έλληνες πολίτες».

«Τελικά μετά και από την αναδίπλωση της ΝΔ, η οποία κατέστη αναγκαστική λόγω του ότι απομονώθηκε μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τήρησαν μια στάση θεσμικής υπευθυνότητας, έστω και στην ύστατη στιγμή, λοιπόν, μετά την υποχώρηση αυτή κατέστη δυνατή η συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων», αναφέρει στη συνέντευξή της η Ράνια Σβίγκου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τους πανηγυρισμούς και να δούμε την ουσία». «Η ουσία είναι ότι με καθυστέρηση μεγάλη, αλλά "κάλλιο αργά παρά ποτέ", συγκροτείται επιτέλους ΕΣΡ» τονίζει και προσθέτει:

«Αυτοί που οφείλουν να θεωρούν εαυτούς "δικαιωμένους" είναι εκείνοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Να θυμίσω ότι πριν από 11-12 μήνες, που έγινε η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κλειστές τις πόρτες της συναίνεσης από τη ΝΔ. Συνεχίσαμε και το επόμενο διάστημα και αφού δεν ήταν δυνατή η συναίνεση και αφού η ΝΔ είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους -να θυμηθούμε και τον κ. Τραγάκη που έλεγε ότι "όποια πρόσωπα κι αν φέρετε για τις ανεξάρτητες αρχές δεν πρόκειται να συναινέσει η ΝΔ", έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων».

«Εμείς, λοιπόν, είμαστε εκείνοι που και πρώτοι ανοίξαμε την αναγκαία συζήτηση για την αδειοδότηση και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, εκείνοι οι οποίοι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να συγκροτηθεί ΕΣΡ, την ίδια στιγμή που η ΝΔ υποστήριζε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος, ότι δεν χρειάζεται καμία διαδικασία αδειοδότησης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα, ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος για να προχωρήσουμε στη συναίνεση κ.ο.κ.

Η σημαία της κυβέρνησης ήταν η μάχη κατά της διαπλοκής και η μάχη κατά της αεροπειρατείας», τονίζει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως τα υπόλοιπα ήταν δευτερεύοντα σε σχέση με την μεγάλη εικόνα που ήταν ότι πρέπει να υπάρξει δημοκρατική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Υπενθύμισε επίσης ότι στους προηγούμενους νόμους ο αριθμός των αδειών καθοριζόταν με μια απλή απόφαση του υπουργού, γεγονός που –όπως είπε- «σκοπίμως το ξέχασε η ΝΔ όταν προσπάθησε να αντιπαρατεθεί στο νόμο Παππά, ξεχνώντας τι ίσχυε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», και ανέφερε ως παράδειγμα τον νόμο Ρουσόπουλου.

«Ποτέ θεωρώ το πρόβλημα δεν ήταν ο αριθμός των αδειών. Αν ήταν αυτό, αυτό θα είχε φανεί κι από τις τοποθετήσεις της ΝΔ. Δεν μιλούσε για αριθμό η ΝΔ. Η ΝΔ, την περίοδο που συζητείτο ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, τι έλεγε; "ότι δεν πρέπει να υπάρχει αδειοδότηση". Αυτό έλεγε. Ή ότι πρέπει να είναι "απεριόριστος ο αριθμός". Δεν ήταν το ζήτημά της αν θα ήταν τέσσερις ή πέντε. Δεν ήταν αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Θα θυμάστε αυτό που έλεγαν ότι, "επειδή τώρα είναι ψηφιακό το φάσμα, πρέπει να είναι απεριόριστος ο αριθμός, δεν μπορεί να υπάρχει αδειοδότηση, αυτά ήταν στο αναλογικό σήμα κ.ο.κ"», επισήμανε η κ. Σβίγκου και προσέθεσε:

«Σε αυτά τα επιχειρήματα είχαμε να αντιπαρατεθούμε, όπως και στην προφανή άρνηση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Εάν είχε συγκροτηθεί αυτό τον Γενάρη και όχι το Νοέμβρη, δέκα μήνες δηλαδή πριν, τότε δεν θα μιλούσε για τον αριθμό ο οποίος καθορίστηκε, το τέσσερα. Θα είχε συμφωνήσει και το ΕΣΡ σε έναν αριθμό. Αυτό δεν έγινε επειδή η ΝΔ πόνταρε τα λεφτά της στο σαμποτάζ. Τελικά απομονώθηκε και μετά από αυτή την απομόνωση και το αποτυχημένο σαμποτάζ ήρθε σε συναίνεση και καλώς έκανε και ήρθε».

Αναφερόμενη στα θέματα της οικονομίας, στη συζήτηση για το χρέος και στο ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του κ. Ράις, διαψεύδουν τα περί τέταρτου μνημονίου, περί νέων μέτρων κ.λπ.». «Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμο το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς περισσότερα μέτρα και χωρίς περισσότερη λιτότητα. Αυτή ήταν η δήλωσή του. Όπου, βέβαια, μετά υπάρχει και η συνέχεια της δήλωσής του σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, τα οποία πρέπει να καταγραφούν τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο», αναφέρει η κ. Σβίγκου και προσθέτει: «Πρέπει να αποφασιστούν τώρα. Γιατί, όταν εμείς μιλούμε για καθαρό διάδρομο για το χρέος, αυτό ακριβώς εννοούμε. Ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα εφαρμοστούν, γιατί καταλαβαίνετε ότι τα βραχυπρόθεσμα είναι να εφαρμοστούν τώρα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα το επόμενο διάστημα, σημασία έχει αυτά να αποφασιστούν τώρα. Για να γνωρίζουν και οι επενδυτές, αλλά και η διεθνής οικονομία, ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και να μπορέσει αυτό αφενός να προκαλέσει ανακούφιση στην ελληνική οικονομία και αφετέρου να δώσει ένα σήμα σταθεροποίησης της οικονομίας, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Και βγαίνει από την κρίση με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα βάρη στους Έλληνες πολίτες».

«Αυτό που έχει αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους -και βέβαια το ΔΝΤ όχι απλά συμφωνεί, αλλά πιέζει για ακόμα πιο τολμηρά βήματα- είναι ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα υπάρξει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι μια δέσμευση η οποία έχει γίνει ξεκάθαρη και μετά από τις τελευταίες δηλώσεις και του Μοσκοβισί και άλλων Ευρωπαίων και αυτό περιμένουμε να αποφασιστεί στο προσεχές Eurogroup», καταλήγει η κ. Σβίγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή