Προς πολυμερή για Κυπριακό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΕΝ. Μια απλή μετάβαση από το ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει Αναστασιάδης και Ακιντζί μέχρι τη διπλανή περιοχή του Montreux για δείπνο, ήταν αρκετή για να σταλούν όλα τα μηνύματα αναφορικά με το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών. Πρώτος έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους που περίμεναν υπομονετικά έξω από το εστιατόριο Caveau de Vignerons. Πέραν του τυπικού μέρους των δηλώσεών του, αναφορικά με την πρόοδο και τις δυσκολίες, στάθηκε και στους τρεις στόχους της ελληνοκυπριακής πλευράς: Η επιστροφή πληθυσμών, η ακτογραμμή και το ποσοστό εδάφους πολιτειών. Η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα σε συνάρτηση με την πάγια απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, φαίνεται πως αποτέλεσαν το κλειδί που ξεκλείδωσε μια διαδικασία, όχι πολλά υποσχόμενη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ» δεν υποβαθμίζουν τα όσα προηγήθηκαν της Πέμπτης, την πρόοδο σε θέματα Ε.Ε., διακυβέρνησης, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και οικονομίας, αλλά το ζητούμενο ήταν να διαφανεί φως στο τούνελ του εδαφικού. Στο θέμα μάλιστα της Ε.Ε., η πρόοδος είναι τέτοια που απομένει να καταγραφεί ως σύγκλιση. Παρ’ όλα αυτά, τα θέματα που άπτονται κυρίως των δημοσιονομικών του ομόσπονδου κράτους σε περίπτωση λύσης, εκτιμάται ότι θα περάσουν και από τεχνοκράτες ως προς την εφαρμογή τους. Σημείο το οποίο συμπλέει απόλυτα με τη θέληση για όσα αναμένεται να εφαρμοστούν την πρώτη μέρα σε περίπτωση λύσης, που τόνισε και ο γ.γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν με την παρουσία του στο Μον Πελερέν την πρώτη μέρα των εργασιών. Με τις αποστολές να αναχωρούν το πρωί από την Ελβετία, παρά τις πληροφορίες για παραμονή μιας ακόμη μέρας (και διά στόματος Ακιντζί), το ορόσημο του Μον Πελερέν ανήκει στο παρελθόν και οι εξελίξεις αναμένονται πλέον στη Λευκωσία από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πολιτικές ζυμώσεις αναφορικά με τα όσα συμφωνήθηκαν στην Ελβετία, αναμένεται να είναι πυρετώδεις, με γνώμονα την ημερομηνία για πολυμερή που θα γίνει γνωστή το επόμενο διάστημα.

«Πολλά τελετουργικά»

Η πορεία της εβδομάδας στο ελβετικό θέρετρο δεν κινήθηκε με τους ρυθμούς της Πέμπτης και της Παρασκευής. Ξεκίνησε με την παρουσία του γ.γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν στο Μον Πελερέν, που επί της ουσίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Σημείο καμπής, όχι τόσο στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του, ήταν το πρώτο μισάωρο που ακολούθησε και με τον ίδιο να στέκεται κεφάλαιο προς κεφάλαιο και στις συμφωνίες αλλά και στις διαφωνίες των δύο μερών. Επί της ουσίας, των κριτηρίων του εδαφικού, η συζήτηση ξεκίνησε Τετάρτη απόγευμα και ειδικά την Πέμπτη. «Πολλές φορές τα θέματα αυτά έχουν πολλά τελετουργικά», τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή, θέλοντας να καταδείξει το γιατί υπήρξε καθυστέρηση ως προς τα κριτήρια. Από την άλλη, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί έφεραν στην Ελβετία εκκρεμότητες και σημειώθηκε πρόοδος σε θέματα Ε.Ε., τόση που να βρίσκονται κοντά σε καταγραφή σύγκλισης, σε θέματα οικονομίας, διακυβέρνησης και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Οπως τονίστηκε πάντως, άπαντα τα θέματα θα περάσουν από τεχνοκράτες ως προς την εφαρμογή τους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή