Δυσλειτουργίες από τη σειρά τάξης υπουργείων

Δυσλειτουργίες από τη σειρά τάξης υπουργείων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσλειτουργίες και παραδοξότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πραγματικό πονοκέφαλο στους υπευθύνους Εθιμοτυπίας της ελληνικής πολιτείας, είναι πιθανόν να επιφέρει η νέα σειρά τάξης υπουργείων, όπως αυτή προέκυψε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Βάσει της νέας σειράς, πρώτο παραμένει το Εσωτερικών, δεύτερο το Ανάπτυξης, τρίτο τη τάξει υπουργείο είναι εκείνο του κ. Ν. Παππά (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), τέταρτο της Εθνικής Αμυνας (από τρίτο), πέμπτο της Παιδείας, έκτο το Εργασίας και… έβδομο το Εξωτερικών (από πέμπτο). Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεξιωθεί κάποιον ξένο ηγέτη και τη συνοδεία του, στο τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί, του αρμοδίου για την εξωτερική πολιτική κ. Ν. Κοτζιά θα προηγούνται οι Π. Σκουρλέτης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Παππάς, Π. Καμμένος, Κ. Γαβρόγλου και Εφη Αχτσιόγλου.

Η νέα σειρά τάξης υπουργείων θα μπορούσε να αποδειχθεί μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει την αρμοδιότητα να τηρεί το πρωτόκολλο για όλες τις διεθνείς επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, καθώς και για τις σχετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται συνήθως στο Προεδρικό Μέγαρο ή στο Μαξίμου. Προφανώς, εφόσον οριστεί κάποια συνάντηση με ξένο ηγέτη ή διεθνή παράγοντα, το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί παρά να έχει ρόλο. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν την –συνήθως αφανή– δουλειά που κάνουν οι διπλωμάτες που ασχολούνται με το πρωτόκολλο και τις εξαντλητικές λεπτομέρειές του, αντιλαμβάνονται ότι η νέα ιεράρχηση προκαλεί στρες, αν όχι πανικό. Eμπειροι παρατηρητές τόνιζαν, επίσης, ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον μιας γενικευμένης αναταραχής διεθνώς, αλλά και στην άμεση περιφέρειά της, τα υπουργεία Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών να υποβαθμίζονται μέσω αυτού του αδιαμφισβήτητα σαφούς συμβολισμού. Οι «καραμπόλες» που οδήγησαν στην υποβάθμιση των δύο υπουργείων που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα έχουν ως κύριο λόγο την εμφύτευση του νεοσυσταθέντος υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στην τρίτη θέση και την αναβάθμιση του Εργασίας κατά μία, από την έβδομη στην έκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή