Η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας Ν.Δ.

Η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας Ν.Δ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστολή εξετελέσθη. Η κυβέρνηση έχασε στο ΣτΕ και υποχώρησε από την επιδίωξή της να περιορίσει τις τηλεοπτικές άδειες σε τέσσερις. Ο στόχος της Πειραιώς να κλείσει το θέμα «εδώ και τώρα» με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη Ν.Δ., ώστε να προχωρήσει στην ανάδειξη της οικονομικής και κοινωνικής της ατζέντας της καθημερινότητας, επετεύχθη.

Με αυτές τις φράσεις περιέγραφε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. την επόμενη μέρα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Στην Πειραιώς δεν κρύβουν ότι ήθελαν να κλείσουν το θέμα των αδειών και του ΕΣΡ, όχι μόνο για λόγους επικοινωνίας, αλλά και ουσίας. Εξαρχής ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την πεποίθηση ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα εξυπηρετούσε τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης που ήταν να χρησιμοποιήσει τις τηλεοπτικές άδειες ως αντιπερισπασμό από τα πραγματικά προβλήματα. Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι το ζήτημα έπρεπε να κλείσει, καθώς «αυτό που κάνει τη διαφορά δεν είναι οι θεωρίες περί διαπλοκής, αλλά τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας». Οπως σημείωσε (ραδιόφωνο ΣΚΑΪ) ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Τ. Θεοδωρικάκος, «δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση χειρίζεται τα πάντα με επικοινωνιακό τρόπο, πετάει μια φωτοβολίδα και μετά τα ξεχνάει. Πριν από λίγο καιρό ακούγαμε το περίφημο αφήγημα της μεγάλης μάχης για το χρέος και το ότι ο κ. Ομπάμα θα μας λύσει αυτό το πρόβλημα. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να σοβαρευθεί στοιχειωδώς γιατί η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική».

Αντιπολιτευτικό «ροκ»

Απαλλαγμένη από το «βαρίδι» της συγκρότησης του ΕΣΡ και των επικρίσεων της κυβέρνησης περί «θεσμικής ανευθυνότητας» η Ν.Δ. ήδη από χθες το πρωί επανήλθε σε ρυθμούς αντιπολιτευτικού «ροκ». Με αφορμή τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου σε τέταρτο μνημόνιο, ο Γ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε ξανά σε ύφεση την οικονομία και ότι λόγω της αναποτελεσματικότητάς της έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. «Αφού χάθηκαν δύο χρόνια, αυτοί που επέβαλλαν το τρίτο μνημόνιο, άρχισαν να μιλούν για τέταρτο. Προσπαθούν να αποδώσουν σε άλλους αυτά που οι ίδιοι απεργάζονται», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, την ώρα που ο Χρ. Σταϊκούρας περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και μιλούσε για «ωρολογιακές βόμβες» που βάζουν στα θεμέλια της οικονομίας η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Νωρίτερα, η Πειραιώς διά στόματος του τομεάρχη Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντά κατηγορούσε την κυβέρνηση για νέες προσλήψεις «ημετέρων» και για «εκτροχιασμό» της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ., πέρα από την αύξηση των υπουργείων και των γραμματέων (κατά 22), για πρώτη φορά μετά χρόνια έχουν ξεπεράσει τους 2.000 οι μετακλητοί στα υπουργεία, ενώ η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης έχει φθάσει τα 7 δισ. για το α΄ εννεάμηνο του 2016.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για την περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη. Σημειωτέον ότι στην ομιλία του την περασμένη Τρίτη έδωσαν το «παρών» αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέρασε σωστά το μήνυμα ανοίγματος στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για δεξαμενή που μπορεί να προσδώσει άλλη δυναμική στο ρεύμα υπέρ της Ν.Δ., όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή