Διεθνής περιοδεία Ομπάμα και στο φόντο η εκλογή Τραμπ

Διεθνής περιοδεία Ομπάμα και στο φόντο η εκλογή Τραμπ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε ένα διαφορετικό περιβάλλον συσχετισμών και προοπτικών πραγματοποιείται η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Σε ειδική ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την περιοδεία του κ. Ομπάμα, ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς, αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ και η «επόμενη ημέρα» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους και εταίρους θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με ξένους ηγέτες τις προσεχείς ημέρες.

Από την άλλη, καθώς θα είναι η πρώτη διεθνής περιοδεία του κ. Ομπάμα μετά την εκλογή Τραμπ, τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι ακόμη πιο έντονα στραμμένα επάνω του και αυτό προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να προβάλει με μεγαλύτερη έμφαση την επιθυμία της για εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, παρότι ο συγκεκριμένος στόχος περιπλέκεται, αν κρίνει κανείς από τις θέσεις κάποιων στενών συμβούλων του κ. Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είναι χαρακτηριστικές οι δομικές διαφορές που υπάρχουν στην προσέγγιση του ζητήματος από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Σε αντίθεση με τον κ. Ομπάμα που πιστεύει ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να προέλθει μέσω της αυστηρής πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία δουλειά με την Ελλάδα» και «πρέπει να αφήσουν τη Γερμανία να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, το οποίο άλλωστε γνωρίζει καλύτερα». Επίσης, είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στις ΗΠΑ, βέβαια, η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων στην εξουσία δεν ανατρέπει εύκολα βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, άρα θα υπάρξει και το στοιχείο της συνέχειας. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας ακόμη Ρεπουμπλικανός ηγέτης.

Στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ρόουντς επισήμανε ότι η επίσημη επίσκεψη του κ. Ομπάμα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στη διάρκειά της θα εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού και θα αναδείξει την ανάγκη για μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, εξέλιξη που σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.

«Ο πρόεδρος θα επαινέσει τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αν και αναγνωρίζουμε ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» σημείωσε από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, Γουάλι Αντεγιέμο, ο οποίος επίσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «ουσιαστική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

Το πρόγραμμα

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στην παραδοσιακή συνάντηση όπου θα υπάρξει και μια σύντομη δήλωση. Εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και διευρυμένες συνομιλίες με τους συνεργάτες τους και το βράδυ ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο οποίο θα υπάρξουν προσφωνήσεις.

Την επομένη ο κ. Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πιο σημαντική για την αμερικανική πλευρά πτυχή της επίσκεψης, που θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ομιλία να πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων, αλλά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες αποφάσισαν η ομιλία να μεταφερθεί σε στεγασμένο χώρο, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή