Ολα τα σενάρια μέχρι τον Ιούνιο…

Ολα τα σενάρια μέχρι τον Ιούνιο…

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα δημιουργεί η δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 20%, τα οποία, μάλιστα, από μήνα σε μήνα βαίνουν μειούμενα, με αποτέλεσμα παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά μέχρι τoν προσεχή Ιούνιο.

Η «γραμμή άμυνας» που είχε χαράξει ο κ. Τσίπρας έναντι του σταθερού προβαδίσματος της Ν.Δ. στις έρευνες της κοινής γνώμης, ήταν πως ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερο κόμμα στις προσεχείς εκλογές, θα παρέμενε ο βασικός εναλλακτικός πυλώνας ενός νέου διπολισμού. Ομως, πλέον, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμψει, είναι πολύ πιθανόν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να προκύψει εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό: Η Ν.Δ. να κινείται σε ποσοστά σαφώς άνω του 30% –στις παρυφές της αυτοδυναμίας ή με περισσότερους από 151 βουλευτές– και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο από τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα.

Ετσι, το plan B, των πρόωρων εκλογών παραμένει στο συρτάρι του πρωθυπουργού και εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί, εάν η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί.

Το χειρότερο, πάντως, για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τα «χαρτιά» που διαθέτει ο κ. Τσίπρας για την ανάταξη του κλίματος είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από βασικό κυβερνητικό αφήγημα μετατράπηκε σε αχίλλειο πτέρνα, ειδικά μετά την άτακτη υποχώρηση στην οποία αναγκάστηκε να προβεί το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία είχε επενδύσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να πιέσει πολιτικά τη Ν.Δ., θα δρομολογηθεί με άλλα δεδομένα, μετά την κατάθεση της πλατφόρμας Φίλη για, επί της ουσίας, διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Τέλος, η διαφαινόμενη παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει νέα αρνητικά για την κυβέρνηση στοιχεία στο «ισοζύγιο» της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ναυάγιο στο εγχείρημα της κυβέρνησης να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο μέσω του νόμου Παππά επισφραγίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Ν. Βούτσης υποχρεώθηκε να δεχθεί τόσο να προβεί σε ρητή δέσμευση ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι σαφώς περισσότερες από τέσσερις που προέβλεπε ο πρόσφατος διαγωνισμός, αλλά και να συναινέσει στην πρόταση της Ν.Δ. επικεφαλής του ΕΣΡ να τεθεί ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κουτρομάνος. Η αιφνίδια κυβερνητική αναδίπλωση –το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί πως εάν η συγκρότηση του ΕΣΡ όδευε σε αδιέξοδο με νέο νόμο θα προχωρούσε στη χορήγηση προσωρινών αδειών– δεν ήταν τυχαία, ούτε σηματοδοτούσε την αιφνίδια στροφή της κυβέρνησης στη συναίνεση. Κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε ότι και η χορήγηση προσωρινών αδειών από την ίδια και όχι το ΕΣΡ θα εκρίνετο αντισυνταγματική και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, το μέτωπο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στο οποίο έχει επίσης επενδύσει ο κ. Τσίπρας ως πολιτικό αντίβαρο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός φιλοδοξούσε να δημιουργήσει «ρήγματα» στο εσωτερικό της Ν.Δ. σε θέματα όπως η εκλογή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Ομως, η δρομολόγηση της αναθεωρητικής διαδικασίας μπορεί τελικώς να προκαλέσει ρήγματα όχι στη Ν.Δ., αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Οπως λέγεται, η σχετική αποστροφή του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου του, ότι δηλαδή το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, εξαιρετικά αμφίβολο είναι το πολιτικό αποτέλεσμα που θα παραχθεί για την κυβέρνηση, ακόμη και εάν επιτύχει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εάν όχι τον Δεκέμβριο, το αργότερο τον Ιανουάριο, χωρίς η κυβέρνηση να πιεστεί ιδιαίτερα στα εργασιακά. Το Βερολίνο δεν θεωρεί κρίσιμες για την επιτυχία του προγράμματος τις μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να έχει διαμηνύσει πως η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να καθυστερήσει, ώστε η Ελλάδα να μην καταστεί πεδίο αναταραχής στην Ευρωζώνη σε μια περίοδο κατά την οποία μία σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονται αντιμέτωπες με εκλογικές αναμετρήσεις.

Ομως, παράλληλα, διαφαίνεται ότι τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει και το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ συνεπάγεται την υπογραφή με το Ταμείο του μνημονίου που εκκρεμεί από την περασμένη άνοιξη και μάλιστα αναθεωρημένου. Εκφράζονται δε φόβοι ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο το ΔΝΤ θα επιμείνει να περιληφθούν μέτρα όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους νυν συνταξιούχους και η μείωση του αφορολόγητου. Ακόμη και εάν δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα ανωτέρω μέτρα, είναι δύσκολα διαχειρίσιμα πολιτικά, ειδικά εάν έως τότε η κυβέρνηση έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή