Εκτενείς αναφορές του διεθνούς Τύπου στη συνέντευξη στην «Κ»

Εκτενείς αναφορές του διεθνούς Τύπου στη συνέντευξη στην «Κ»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία προβολή σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έτυχαν όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για το ελληνικό χρέος, τη σημασία του ΝΑΤΟ και τη συνοχή της Ε.Ε. στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» και στον Αλέξη Παπαχελά.

Το Bloomberg επέλεξε να συνδέσει τις θέσεις Ομπάμα με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αντιπαραβάλλοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι «Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας» με τις προεκλογικές θέσεις του διαδόχου του ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «μια απαρχαιωμένη συμμαχία για την οποία οι ΗΠΑ δαπανούν υπερβολικά ποσά».

Την «έκκληση Ομπάμα για ουσιαστική απομείωση χρέους» ανέδειξε ο Guardian, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις της λιτότητας στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η βρετανική εφημερίδα σχολίασε επίσης ότι «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Ομπάμα θα διευκόλυνε τις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες» μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Οι New York Times τονίζουν τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου ότι «θα συνεχίσει να προτρέπει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη».

Η γερμανική FAZ σχολίασε ότι «στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας Aμερικανός πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος». Ανέφερε ότι «επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό σε μια τέτοια περίπτωση θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην Ευρωζώνη, δεν θέλουν καμία ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο υπουργούς Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών» και κατέληγε ότι «η αποφασιστική ερώτηση μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι τι λέει ο Τραμπ». Η Wall Street Journal ανέδειξε την αναφορά Ομπάμα ότι «για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι Ελληνες πολίτες χρειάζονται ελπίδα», όπως και οι Times του Λονδίνου.

Στην Τουρκία

Η τουρκική Hurriyet εστίασε στην απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ερώτηση σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, με την οποία υπογράμμισε ότι «Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας» και τόνισε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικονομικής ελευθερίας και του πλουραλισμού. Ανέδειξε επίσης την αναφορά του ότι «με την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων και των αμφιβολιών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επίσκεψή μου στην Ελλάδα θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις διαρκείς αξίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, που μας κάνουν δυνατούς».

«Δεν είναι καιρός να αμφισβητήσει κανείς την αξία της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε εξάλλου στη βρετανική εφημερίδα Observer ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το Newsweek αναφέρθηκε στις θέσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος.

Τη σημασία εξάλλου των στενών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg πως «μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ υπήρξαν ο εγγυητής της ελευθερίας στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή